Stenger ned campus og okkuperer saler; Nå protesterer studentene i Frankrike.
Til tross for at jeg fikk lyst til å le av den ironiske plakaten som ble hengt utenfor Sciences Po Paris med slagordet til og med skolen din støtter deg ikke Macron var det ikke like morsomt når ditt eget campus ble stengt.

For noen uker siden kunne en lese i franske aviser om at Sciences Po Paris var blitt okkupert av studenter som ønsket å stenge skolen i protest mot regjeringens foreslåtte utdanningsreformer. Institusjonen ble stengt ned og det samme skjedde ved flere andre institusjoner i Frankrike. Det samme skjedde med vårt campus forrige uke, hvor dørene stengte og saler ble okkupert. Selv om de i dag er åpnet opp igjen, pågår protestene rundt om i landet fortsatt.
Men hvorfor protesterer studentene? Det hele startet med utdanningsreformene foreslått av Macron som skulle forhindre at så mange studenter dropper ut. Slik situasjonen er i dag, kan alle med bestått videregående eksamen komme inn på alle studier ved franske universiteter nærmest uten gjennomsnitt. Dette høres gjerne merkelig ut for oss nordmenn som er så fornøyde med samordna opptak, men for franskmenn er det ikke noe som heter privatisteksamen. Dermed er videregående skole resultater definerende for hva en har muligheten til å komme inn på, så å endre på inntakskravene til høyere utdanning vil dermed ekskludere enda flere elever fra å studere.
Det hele er kilde til stor hets og mye konflikt blant studentene og eskalerte da det viste seg at ved flere studier, trekker en lodd om hvilke elever som får studieplass. Til tross for at det er gode argumenter for å endre på inntakskravene, er det for mange heller videregående utdanning en burde fokusere på.
Det har de siste årene blitt gjort endringer i slik utdanning for å få flest mulig til å bestå videregående skole. Likevel mangler flere kompetanse til å gå videre på universitetet, til tross for at de har en lovfestet rett til det. Dermed burde en ikke endre inntakskrav uten videre, men heller tilpasse et system som ikke godt nok forbereder elevene til høyere utdanning.
Istedenfor ekskludering, ønsker flere studenter ved universiteter at en skal fokusere på hvorfor så mange dropper ut, og gjøre tiltak deretter. Selv om dette gjelder universitetene og ikke høyskolene, slik som Sciences Po som har et annet opptakssystem, ønsker en å vise solidaritet. Det gjøres derfor opprør rundt om i hele landet og campus etter campus okkuperes. Om dette er et riktig virkemiddel er et annet spørsmål, men vi har ikke sett slikt politisk engasjement på flere tiår fra studentgrupper.
Det må sies at det ikke er mange andre land hvor en høyskoles campus stenges fordi studentene protesterer mot et lovforslag foreslått av presidenten som også er Sciences Po alumni. Det er langt fra studentopprøret i 1968, men hvis tilstanden fortsetter skal en ikke se bort i fra at konflikten vil eskalere og skape politisk historie.