Den Haag – Syklende ministere, internasjonale studenter og flerkulturelle nabolag

0 kommentarer
 
 

Det er mandag med komparativ politikk på agendaen. Klokka er 09.15 og jeg sitter i en halv-døsen sal med internasjonale studenter.

En ny uke starter alltid slik, men denne mandagen gir meg litt mer enn vanlig. Min italienske studievenninne setter seg ned ved siden av meg med et sukk. Det er tydelig at noe er helt feil, så jeg spør henne hva som er galt. Hun snur seg mot meg og svarer bryskt ”Aaah, du, nå vil jeg bare slå hodet mitt i veggen!”

Italienere er som regel gode på å utrykke seg, men dette er litt drastisk, selv på en mandag morgen. Hun forklarer meg at det akkurat har vært valg i Italia, og at resultatet ikke var det hun håpet. Jeg lytter oppmerksomt når hun videre forklarer meg hennes syn på Italiensk politikk og hvordan hun ser at konservative ideer har vunnet frem i Italia, særlig blant unge.

Slike opplevelser har blitt en del av studiehverdagen min her i Haag. Jeg tar en bachelorgrad i Internasjonale Studier ved universitetet i Leiden. Fakultet jeg går på er plassert midt i sentrum av Haag og studiemiljøet er veldig internasjonalt, med over halvparten internasjonale studenter. Dette gir meg unik innsikt og perspektiver fra andre land og kulturer, noe min italienske venninne minnet meg på denne mandagen.

Samtidig er byen jeg studerer i et politisk, juridisk og økonomisk sentrum. Internasjonale organisasjoner som Menneskerettighetsdomstolen og Europol har sine hovedkontorer her.

Nabobygget til fakultetet jeg studerer ved er det nederlandske justisdepartementet. Politiske institusjoner og ambassader er et steinkast unna. Haag er liten i størrelse, men har stor internasjonal innflytelse. Dette er byen der man kan se en minister i dress sykle til jobb, men også byen der man ser segregerte nabolag med sosiale utfordringer.

Jeg bor selv akkurat i skillet mellom et senter tilhørende den øvre samfunnsklasse og en forstad med en lavere middelklasse og høy andel immigranter. Fra vinduet i leiligheten min ser jeg rett ut mot fancy kontorer til større bedrifter.

Går jeg på butikken 200 meter unna møter jeg en flerkulturell befolkning. En økende andel immigranter har vært mye diskutert i Nederlandsk politikk. Blant annet har Gert Wilders vært talsmann for en ytre-høyre politikk. Om Wilders, ikke vant valget, klarte han å vinne oppmerksomhet for sine sterke meninger.

Selv ser jeg en by med utfordringer, men og mange positive løsninger. For eksempel De Haagse Markt, et stort flerkulturelt matmarked. I tillegg arrangeres det ofte internasjonale festivaler. På universitetet deltar jeg og på språkcafé, der studenter og innvandrere utveksler språk.

Etter ett halvt år i Haag har jeg allerede rukket å oppleve en by med mange sider. Studievenninner som får meg engasjert i internasjonal politikk, syklende ministere i dress, internasjonale kontorer og flerkulturelle møter på butikken er hverdagen min her.

I et Europa der politiske krefter tar nye vendinger og europeiske samfunn opplever økende utfordringer mellom kulturer og samfunnsklasser, er det spennende å se utviklingen fra en så innflytelsesrik by som Haag. En by som står for demokrati og frihet, og samtidig har sine egne utfordringer.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *