Når jeg forteller folk om Fallas, er det de færreste som tror på meg. “Noe så svært hadde vi hørt om!”, sier de. Men det får ikke engang sitt eget Snapchat-filter.
Se for deg 17. mai i en rimelig stor, norsk by. Så se for deg at hvert eneste nabolag, har hver sin 17. mai-komité, hvert sitt partytelt og hvert år lager hver sitt monument. Så se for deg at 17. mai og nyttårsaften er samme dag. Og så se for deg at det foregår i fire intense dager, med nesten en måneds oppladning først. Da har du folkefesten i Valencia fra 15. til 19. mars, også kalt Fallas.
Fallas er i utgangspunktet en feiring av San José, helgenen til snekkerne, som begynte på 1800-tallet. Historien skal ha det til at feiringene startet med snekkere som brant parots, planker man brukte for å henge stearinlys på, som ga lys når man arbeidet på vinteren. Når våren kom trengte man ikke disse, og brant dem for å feire at vinteren var slutt og at våren var på vei. Etter hvert begynte man å kle dem, og gjøre figurer av dem fordi barna syntes det var gøy. Siden den gang, har det utviklet seg.
I dag er monumentene laget ikke bare i tre, men i papp, plastelina og stein. Det som før bare var barnslige figurerer, skal i dag være kritiske og satiriske figurer, ofte med politisk innhold. Monumentene er fargerike, forskjellige fra alle 360-grader og opp mot 30 meter høye.
For å se disse monumentene er gatene fulle av mennesker. De fleste gater er sperret av for trafikk. Universitetene og skolene er stengt, og folk som ikke jobber i servicebransjen har fri. Turistene strømmer til, hotellene tar alltid minimum dobbel pris og man snakker fort om 25 prosent ekstra mennesker i byen.
De kommer ikke bare for Falla-ene, da. På dagtid har man også en svær parade kalt Ofrenda (offeringen) som foregår fra midt på dagen til sent på kveld. Her går alle Falleras (kvinner) og Falleros (menn), utvalgte fra sin Fallas-komité, kledd i tradisjonelle Fallas-klær. Disse klærne minner veldig om bunad, og paraden minner veldig om et 17. mai-tog. Man får nesten litt lyst på pølse og is når man står å ser på! Paraden har imidlertid et konkret mål, nemlig Plaza de la Virgen, hvor “offeret” skjer. Her ofrer hver fallera en blomsterbukett, som blir satt sammen i et treskjelett for å danne en gigantisk jomfru Maria i blomster. I 2016 ble nær 60 000 buketter satt sammen.
Det er ikke rolig på nettene heller. I bydelen Ruzafa lyses gatene opp med et spektakulært og vakkert lysshow. Men viktigst av alt er fyrverkeriet. Hver natt skytes det opp fyrverkeri, og hver dag må være større og mer spektakulært enn den forrige. Det holder på helt til nest siste dagen av Fallas, 18. mars. Denne dagen kalles “Nit del foc”, eller “tåkenatten”, fordi det skal sendes opp så mye fyrverkeri at byen etterpå skal være helt tåkelagt.
Fallas avsluttes med at alle de gigantiske Falla-monumentene blir satt fyr på, i det som kalles La crema (kremeringen). Alle statuene har nemlig en del fyrverkeri inni seg, og man brenner rett og slett det svære statuttene i fyrverkeri, i det som er en spekatulær avsluttning av Fallas.
Så hvorfor har du aldri hørt om dette? Det er ikke godt å si. Ifjor ble til og med Fallas innlemmet i UNESCOs verdensarvliste! Men de færreste aviser utenfor Spania skriver om Fallas, og folkefesten forblir nesten en hemmelighet. Kanskje gidder ikke journalistene komme til en by med så få direkteruter på flyplassen? Kanskje er det for vanvittig?
Det eneste jeg kan si sikkert er at om du har muligheten, så må du dra – det er en opplevelse for livet!
Høres helt utilgivelig ut. Må være en fantastisk opplevelse. Rart at ikke det vies på TV. Vi får jo bilder av påskefeiring i Spania. Ganske spesiell den også.
Flott skrevet, Lars