Sevilla: Reggaeton, kultursjokk og sjarm

0 kommentarer
 
 

Jeg dro til Sevilla for å lære meg spansk. Den første tiden har gitt meg et kultursjokk, en ny musikksjanger og en forelskelse, i byen.

Hola! Det var det eneste spanske ordet jeg kunne da jeg ankom flyplassen i Sevilla. Jeg kjøpte meg en liten lær-deg-spansk på 1-2-3 -bok. En halvtime senere sto jeg utenfor studentblokken på universitetsområdet.

Den frosne kroppen min fra Oslo begynte å tine. Det var behagelige varmegrader, palmer, brun sand og fyldige appelsintrær. Det føltes veldig merkelig. Her skal jeg bo og studere i et halvt år, på la Universidad Pablo de Olavide.

Ettersom veldig få snakker engelsk, kom den nyinnkjøpte boken allerede til sin nytte da jeg skulle finne rommet mitt. Etter litt prøving og feiling med lesping, stumme bokstaver og ymse lyder på ord fant jeg omsider frem til den spanske romkameraten min.

Han kan ingen engelsk, jeg kan ingen spansk. Så der satt vi på det lille rommet. Med én en 1-2-3 bok på spansk og lo litt av situasjonen. Andelen unge spanjoler som snakker engelsk øker, men det er fortsatt mange som ikke gjør det. Det overrasket meg. Men for en som meg, som vil lære språket. Er det helt perfekt.

Vi fant fort tonen med tegnespråk, google translate og reggaeton. Jeg hadde ikke hørt på denne musikksjangeren før, men ble umiddelbart fascinert av hvordan ungdomsmiljøet her på campus digget det. De føler seg hjemme i musikken, selv om den hovedsakelig stammer fra Latin-Amerika.

Reggaeton baserer seg på en blanding av jamaikansk reggae, diverse latinamerikansk musikk og spansk rap og hiphop. Sjangeren har senere spredt seg til resten av verden og beriket musikken. Her i ungdomsmiljøet i Sevilla har de trykket sjangeren til sitt bryst og gjort det til en del av identiteten sin. Det er den musikken de slapper av til, studerer til og danser til på diskotekene.

For en som er vant til å stå tidlig opp, er studiehverdagen her å betrakte som uvant. Men jeg finner den bare mer og mer behagelig. Dagen begynner ikke før halv ti, før den brytes av med siesta. Først en stor lunsj i to-tre tiden og så litt avslapping i sengen. Før man igjen finner frem bøkene rundt klokken fem, for litt egenstudier utover kvelden.

Etter den store lunsjen pleier de bare å spise enkel kornblanding med melk eller annen lett mat til kvelds. Det er først når de drar ut for å spise, da som oftest tapas, at de fortærer et større måltid så sent på kvelden. Jeg som er vant til å spise middag litt utpå kvelden, og kanskje etter både skole og trening, ble ledd av da jeg begynte å lage en stor porsjon pasta og kjøttdeig klokken seks-syv på kvelden.

Den første tiden som student i Spania har ikke bare handlet om kulturelle forskjeller. Jeg har og rukket å bli betatt av Sevillas sjarm. Trange smug, forførende arkitektur, koselige spisesteder og en livlig by med trivelige folk. Og dette er bare overflaten. Jeg gleder meg til mer av Sevilla, reggaeton og lesping på s-ene. Det ryktes at Sevilla er best om våren. Gøy at den er like rundt hjørnet.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *