Hva skjer i Europa?

Caen – en møteplass for norske og franske studenter

Caen – en møteplass for norske og franske studenter

Noen knappe kilometer fra de alliertes landgang i Normandie i 1944 finnes et skreddersydd studium for nordmenn som ønsker å lære fransk i Frankrike.

Caen er en fransk studentby på størrelse med Trondheim som byr på en unik mulighet til å lære fransk i Frankrike. Byens Fransk-norske senter ved Université de Caen-Normandie (OFNEC) tilbyr nemlig årsstudium i fransk for nordmenn.

Det er NTNU som er faglig ansvarlig for studiet, som årlig tar opp en klasse på rundt 20 nordmenn. Undervisningen foregår hovedsakelig på fransk og inneholder fagdidaktikk, som gir kompetanse til å undervise som lærer.

Siden senteret ble etablert i 1983 har norske og franske studenter flokket til byen for å lære om hverandres språk og kultur. Senteret utgjør en stor del av universitets- og kultursamarbeidet mellom Norge og Frankrike og årsstudiet som tilbys er, foruten geografisk plassering, som andre franskstudier ved norske universiteter. Dette, kombinert med franskmennene som studerer norsk ved instituttet, gir et godt utgangspunkt for å komme tettere på fransk språk og kultur.

Foto: George Dement. Tatt fra Flickr uten endringer: https://www.flickr.com/photos/georgedement/15390845381/

Vikinger i Frankrike
At Fransk-norsk senter ble etablert i Normandie er ikke tilfeldig. Fylket har historisk tilknytning til vikingtiden, blant annet på grunn av vikinghøvdingen Rollo som styrte Normandie fra 911. Det franske fylket er dermed spesielt interessert i det nordiske, som særlig synes på Caen: Byens fotballag har en viking som maskot, hovedgaten prydes av baren «Le Norway», og årlig arrangeres festivalen Les Boréales dedikert til nordisk kultur.

Europa-historie
Caen befinner seg i hjertet av Normandie og ligger kun to timer med tog fra Paris og en fem timers båttur unna Storbritannia. Utover Vikingtiden er området rikt på europeisk historie, og den nære beliggenheten til Storbritannia har gjort området til gjenstand for en rekke slag under Hundreårskrigen og de alliertes landgang på D-dagen 6 juni 1944. Den gang ble store deler av Caen lagt i ruiner, men de allierte sørget heldigvis for å skjerme byens attraksjoner – middelalderslottet og klostrene etter Vilhelm Erobreren – for bomber.

Vilhelm Eroberens gravplass i klosteret Abbaye aux Hommes. Foto: David Joyce. Tatt fra Flickr uten endringer: https://www.flickr.com/photos/bobba_dwj/8039700441/in/photostream/

Fest og moro
I hvilken grad Caen er en studentby kan kanskje måles etter byens største studentfest. Årlig inntar opp mot 30 000 studenter byens gater under det som er et av Europas største studentkarneval. Og mens Frankrike er mest kjent for vin, kan Normandie friste med eple-basert alkohol som cider og Caen-områdets egen brennevin: Calvados.

Les om en norsk students opplevelse av Caen og årsstudiet her.

 

(Toppbildet: Korova Normandie. Tatt fra Flickr uten endringer: http://bit.ly/2AODGA0)

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.