Hva skjer i Europa?Ung i Europa

Den umulige kunst – julestemning i Spania

Den umulige kunst – julestemning i Spania

Så satt man der da. I Valencia, i Spania. Kjent som et sommerparadis, med et av verdens beste sommerklima.

Man føler seg litt som Kevin McCallister i den første Home Alone filmen når han spør «hvordan skal vi få julestemning i Florida?», og moren svarer «Du får pynte en palme, da!». For palmer er det overalt, men det er ganske stusselig med grantrær.

Heldigvis har man noen ting som hjelper på. For det første må det jo være kaldt til jul, og det blir faktisk overraskende kaldt i Spania. Du kan bare ikke se det på Yr.no. Der står det nemlig 16 grader, 15 grader mer enn hva du får i Sør-Norge om dagen. Hva er problemet, liksom?

Det man må se på er termometeret inne. For mens det gjerne er 16 grader ute på dagen, som jo er en pen norsk sommer, er det 12 grader inne. Og 12 grader inne, er veldig kaldt. Forferdelig kaldt, faktisk. Type genser og ullundertøy, ulltøfler og dobbel dyne kaldt.

Hvordan blir det så kaldt?, spør du. Kort fortalt, spanske leiligheter er ikke bygget for kulde. Isolasjon finnes ikke, vinduene lekker mye vind og alle dørene er saget for korte så det skal være gjennomtrekk i leiligheten. Veldig kjekt på sommeren, men i desember, vel, man føler i hvert fall at det ligner på vinter.

En annen ting som hjelper veldig på er selvsagt litt julegaver! Er man så heldig som jeg er, har man foreldre som enda gidder å sende pakkekalendere, selv om man har flyttet ut og bikket 20. Fylt av små, norske herligheter, som en julebrus eller litt julesjokolade. Himmel!

Men litt flaks skal man ha, for den blir fort stående i tollen. I fjor røk julestemningen litt etter jeg hadde fylt ut det fjerde klageskjemaet. Å prøve å forklare en spansk toller at man ikke helt vet hva som er oppi esken, og at du heller ikke vil vite, har de dessverre problemer med å forstå.

Kanskje snakket jeg deg nettopp ut av julekalender, men en annen ting som hjelper på er å samle seg i nærmeste norske flokk. Ofte er det kjekke norske studentforeninger rundt omkring i det store utland som arrangerer julesammenkomster. Jeg, for eksempel, gleder meg glugg til en norsk julequiz på torsdag!

En annen ting man kan gjøre er å prøve å pynte litt til jul, selv om ikke det ikke er helt enkelt. Man prøver liksom fortvilt å pynte hybelen med det lille av julepynt man har ervervet seg i en alder av noen og 20 år, som ikke er all verden. Etter fire år som student kan jeg skryte av en snøkule, et USB-juletre som skifter farge og nytt av året er noen julekuler på en snor med lys!

Man har også valget med å prøve å leve seg inn i lokal jul. Her i Spania er det Papa Noel som gjelder. Og den fryktelig søte sjokoladen Turrón. For ikke å glemme lokalvalg i Cataluña 23. desember. Det blir ikke mer julete enn litt løsrivelseskamp på lille julaften.

Hvordan går det an med valg 23. desember spør du? Joda, for her feirer de ikke jul før 6. januar. Spanjoler har jo alltid vært litt treige. De feirer hellige tre kongers dag, eller Reyes Magos som de kalles her.

Uansett hva du gjør for å få julestemning i utlandet, er det bare en ting som gir garantert julestemning – og det er å komme hjem! Når man plutselig står i gode gamle Norge, et land med fenalår og julebrus og varmekabler på gangen, da blir det ikke bedre!

Feliz navidad folkens!

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *