Hva skjer i Europa?Kultur og reise

Skandimania i Storbritannia – Hedda, hygge og harmoni

Skandimania i Storbritannia – Hedda, hygge og harmoni

Hvordan kan man savne hjemlandet når det er spor av Skandinavia overalt?

Jeg snakker ikke om gatenavn eller ord i dagligtalen som refererer til vikingenes invasjon, selv om det finnes mye å ta av der også. Jeg snakker om britenes utømmelige interesse – eller besettelse – for all things Scandi.

Gå ned populære Marylebone High Street i London, så finner du raskt ut hva jeg mener. Bang & Olufsen, Skandium, By Malene Birger – som perler på snor. Et par minutter unna ligger Nordic Bakery, ett av mange skandinaviske bakerier i London. Noen gater østover kan du fråtse i skandinaviske godsaker på Scandi Kitchen eller bestille skandinaviske øl på Nordic Bar. På Somerset House og i alle ledende bokhandlere finner du søte, små bøker om lagom, hygge og nordiske vaner som forbedrer livskvaliteten din.

Den skandinaviske livsstilen er absurd trendy – så trendy at jeg ikke kjenner meg igjen i den. Det kan virke som at vi puster med magen på et helt annet vis enn våre ikke-skandinaviske naboer, og at vi er så sunne og balanserte at vi alle vet hvor himmelbroen Bifrost over til gudenes verden i norrøn mytologi ligger.

Det er ikke bare den skandinaviske livsstilen og designtradisjoner som selger – nordisk kultur og kunst er også med i fronten av Skandinavias merkevare. I hele år har det vært nordisk fokus på det populære kultursenteret Southbank Centre i London, hvor alt fra ABBA til Mummi og samiske kunstnere har fått oppmerksomhet gjennom arrangementer og utstillinger. Du kan også spise autentisk nordisk street-food og teste ut en rooftop-sauna nå i vinterhalvåret.

I disse dager turnerer dessuten en teatertrupp med Hedda Gabler landet rundt, og snart settes Strindberg-stykket Fröken Julie opp i London. De siste årene har det blitt arrangert både hedersaften for både August Strindberg og Ingrid Bergman midt i smørøyet av hovedstaden. I samme tidsperiode har blant annet Aurora, Bugge Wesseltoft, Highasakite, Thomas Dybdahl, Susanne Sundfør og Astrid S spilt på diverse scener i London. Denne helgen var det Sløtface sin tur.

Så har du selvfølgelig Nesbø og Knausgård overalt.

Jeg tror faktisk ikke britene kan få nok.

Joda, vi spiser sikkert mer rå blomkål og går oftere på tur i fjellet – men når jeg tar toget fra Cambridge inn til London, ser jeg eldre herrer nede ved små innsjøer med fiskestang og avslappede smil. Ved elva Cam ser jeg studenter lukke øynene og lytte til elvebruset og kyrne i parken. Når jeg titter inn vinduene til naboene mine, ser jeg minimalistiske omgivelser flettet inn med en koselig, britisk atmosfære. Jeg tror ærlig talt ikke det er på grunn av siste innkjøp av den nyeste lagom-boka – jeg tror det er mer universelt enn som så.

Skandinavia har ikke enerett på minimalisme, sunnhet, hvilepuls eller harmonisk livsstil – men det kan nesten virke sånn i blant. Men selv om britene skulle finne på å miste interessen for hygge og lagom, kommer neppe den skandinaviske merkevaren til å miste sin verdi på en stund. Det kommer jo alltid noe nytt – etter hygge kom lagom, og nå har sannelig ryddetrenden Swedish Death Cleaning fått britiske skribenter til å søke opp Sverige igjen.

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.