Hva skjer i Europa?Ung i Europa

KEEP CALM & PUT THE KETTLE ON

KEEP CALM & PUT THE KETTLE ON

Etter rystende angrep i Manchester og London er det kanskje naturlig å tenke at vi går et hardere samfunn i møte. Men hvordan reagerer britene? Ved å åpne dørene.

Samme dag som eksplosjonen på undergrunnsbanen i Parsons Green/Fulham kunne BBC melde om at Twitter fløt over av meldinger fra nabolaget om åpne dører og hjertevarme. Vi kunne blant annet lese følgende tweet-meldinger:

Anyone who’s now stuck in Parsons Green/Fulham drop me a line and I’ll get the kettle on! #ParsonsGreen

If anyone is feeling shocked or confused at #ParsonsGreen, I’m round the corner and the kettle’s on 

Det hele står i stil med responsen etter hendelsen på og ved London Bridge i sommer, da London også reagerte med samhold og åpenhet. Taxi-sjåfører kjørte inn i faresonen og kjørte løpende londoners i sikkerhet, helt gratis. Lokalboende tok til Twitter og ga beskjed om hvor man kunne være trygg. Folk tok vare på hverandre, og de drakk te sammen.

Det er ikke bare have a cuppa-kulturen som skinner gjennom her.

De vet nemlig hva de gjør, disse britene – de har gjort det siden 1939. Da ble den nå historiske ’Keep Calm and Carry On’-plakaten først produsert – for å øke moralen, samholdet og tilliten i møte med en ukjent framtid. Mens London var under flyangrep og barna ble evakuert ut av storbyene måtte de gjenboende videreutvikle den klassiske stiff upper lip-standarden – og fortsette som før.

Det hører med historien at ’Keep Calm and Carry on’-plakaten ble sett av svært få under krigen. Utskriftene ble nemlig primært lagt i esker til fordel for plakater med de mer ordrike tekstene «Your courage, your cheerfulness, your resolution will bring us to victory» og «Your freedom is in peril, defend it with all you might». Da plakatene ble gjenoppdaget etter millenniumskiftet tok det imidlertid helt av. Nå ser du teksten på t-skjorter, kopper og kommersielle gjenstander i turistforretninger over hele landet.

Selv om mange vil si at uttrykket nå er utvasket, vil nok like mange være enige i at det forteller mye om den britiske væremåte. Etter London Bridge-hendelsen responderte både London-ordfører Khan og finansminister Johnson med råd om å forholde seg rolig og fortsette livet som vanlig. Og Londons befolkning gjør nettopp det.

De fortsetter å ta undergrunnsbanen, går på konserter og forholder seg til livet som før. Og uansett hva slags forhold de har til Keep Calm-uttrykket, er det med pågangsmot og munterhet de går en usikker fremtid i møte. En hverdag der planlagte påkjørsler, knivangrep og hjemmelagde bomber forekommer. En hverdag der de svarer med å fokusere på de berørte – og carry on.

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *