Fem EM-kamper alle burde se

0 kommentarer
 
 

I dag sparkes EM endelig i gang. Med en turnering som er utvidet fra 16 til 24 lag, blir det flere kamper og lengre mesterskap enn hva det har vært tidligere. For enkelte kan det bli litt mye med totalt 51 kamper, derfor har vi laget en liten guide til gruppespillskampene absolutt alle burde få med seg.

1. Albania – Sveits, gruppe A, lørdag 11. juni klokken 15.00

Dette høres kanskje ikke ut som den mest attraktive kampen, men den er absolutt vært å få med seg.  Flere av de største stjernene på det sveitsiske laget har albansk bakgrunn, noe som gjør dette til et spesielt og følelsesmessig oppgjør for dem.

I tillegg vil vi for første gang få en brødre-duell i EM. Taulant Xhaka, som til daglig spiller i Basel og er født i Sveits, har valgt å representere Albania, mens hans bror Granit Xhaka, som nylig signerte for Arsenal, er muligens Sveits’ viktigste spiller.

2. England – Wales, gruppe B, torsdag 16. juni klokken 15.00

I disse Brexit-tider er det passende med et helbritisk oppgjør. Kan et sterkt mesterskap få engelskmennene til å omfavne Europa og ville bli i EU? Eller vil de bare bil enda mer selvsikre på egen overlegenhet?

Det er også første gang Wales er med i et EM. England er selvsagt store favoritter her, men Wales er kjent for å jobbe knallhardt og kommer garantert ikke til å gi seg uten kamp.

3. Tyskland – Polen, gruppe C, torsdag 16. juni klokken 21.00

På papiret er dette kanskje den sterkeste kampen i gruppespillet. Et historisk sus er det også over den. Det er ingen hemmelighet at disse to landene tidligere har hatt et ganske anspent forhold, med diverse krangler om grenser og landområder. Selv om forholdet har blitt godt etter muren falt og Polen ble med i EU og NATO, er rivaleriet i aller høyeste grad til stede.

Det må legges til at Ukraina, som sammen med Polen arrangerte EM i 2012, også er i denne gruppen. Så her er det duket for enda et oppgjør mellom naboer. Litt utrolig er det også å tenke på at det ikke er lengre enn fire år siden at turnering ble holdt i det nå borgerkrigsrammede landet.

4. Portugal – Island, gruppe F, tirsdag 14. juni klokken 21.00

Mest av alt er denne kampen morsom fordi det er Islands aller første kamp i et mesterskap. Landet med like mange innbyggere som det er registrerte fotballspillere i Norge klarte altså det vi ikke maktet. De imponerte også stort i veien til EM, hvor de blant annet slo Nederland borte og hjemme.

Selv om den første kampen deres blir tøff, skal Island på ingen måte undervurderes i EM, og har nokså gode muligheter til å ta seg videre fra gruppespillet.

5. Østerrike – Ungarn, gruppe F, torsdag 14. juni klokken 18.00

Ser man på spillerkvalitet er nok dette en av de svakere kampene i mesterskapet. Særlig er Ungarn, Norges overmenn fra kvalifiseringen, dårlige. Men der det skorter på kvalitet, hentes det inn ved en enorm historisk dimensjon. Her møtes altså det gamle keiserrike, som en gang var en stormakt i Europa.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *