Brexit – kan det skje?

0 kommentarer
 
 

London kan sies å være en immigrants paradis. Frem til nå har det vært enkelt å komme hit og søke jobb – man drar på et intervju og får National Insurance Number, skaffer seg bolig og bankkonto – og jobb. Nå kan dette snu.

Med sitt multikulturelle jobbmiljø og mangfoldige muligheter tiltrekker Englands hovedstad høyt utdannede så vel som mennesker med et minimum av formell kompetanse. Byen som mange nordmenn forbinder med langhelg og shopping, er full av mennesker med bakgrunn fra andre land som av ulike grunner oppsøker mulighetene som London byr på. Nå som Storbritannia nærmer seg avgjørelsen om eventuell EU-utmelding, kan hverdagen plutselig bli ganske annerledes.

Det har lenge sett ut som at en utmelding ikke har vært særlig aktuelt, til tross for aktiv promotering og medieaktivitet fra nei-siden. Det største argumentet, som mange kan si seg enig i, er at EU har blitt et pengesluk. Store summer overføres til Brussel, og en stor andel briter ser ikke fordelen av EU-medlemskapet. Hva de på personlig nivå får igjen for det. Tabloidavisene kjører enkle argumenter, og det komplekse helhetsbildet kommer ikke helt frem i disse avisene som så mange leser. For en del handler det hele om å stoppe den økende immigrasjonen, og en frykt om at ”vi tar jobbene deres”. For noen handler det om å få økt kontroll på de som besøker landet. Resultatet av at det nettopp er en så kompleks sak, blir en svært delt befolkning som gjerne ikke kommer noen vei i diskusjoner.

Dersom Storbritannia forlater EU-samarbeidet, har verken de fra EU-land eller vi fra EØS-land en enkel inngang til landet som har vårt andrespråk som sitt førstespråk. Spørsmålene er mange, på personlig nivå, bedriftsnivå og nasjonalt så vel som internasjonalt nivå. Må vi søke visum? Må vi ha en minimumsinntekt for å kunne bli? Hvordan skal multinasjonale selskaper forholde seg til de ulike reglementene? Hvordan blir Europa-samarbeidet? Kan Storbritannia miste sin status i internasjonal handel? For de fleste kan det virke som at spørsmålene blir så mange og så omfattende at det er mest behagelig å ikke forlate EU. Dette har målingene bekreftet, og ingen briter jeg kjenner har vist noen særlig grunn til bekymring.

På undergrunnen hjem fra jobb i dag leste jeg dagens utgave av gratisavisa London Evening Standard, som kunne gi meg et annet inntrykk. I siste måling skal andelen av folk som ønsker at Storbritannia skal forlate EU, ha økt til 53 prosent. Målingen tar ikke med alle de som har svart ”Vet ikke”, så jeg vet ikke hvor alvorlig vi skal ta disse siste tallene. Likevel er det vanskelig å ikke la seg påvirke.

Selskapet jeg jobber for, har ansatte fra mange land, og konsekvensene en eventuell Brexit kan ha for min jobb og lignende selskaper kan være ganske omfattende. London er full av selskaper som har hovedkontor her – med ansatte som styrer andre territorier over hele Europa, og iblant også hele verden. Uten EU-samarbeidet kan det være mange som ser etter nye kontorer på kontinentet, og uten et felles reglement kan det være vanskelig å opprettholde London som det multikulturelle kontorparadiset det er i dag.

Storbritannias befolkning står ovenfor et stort valg når de nå skal avgjøre hvorvidt de skal fortsette som medlem i EU. Selv om tabloidavisene står på sitt og sier at endring er i sikte, er det vanskelig å skulle tro at en utmelding kan være aktuell. Det er jo alltid enklest å ikke forholde seg til endring. Selv om de fleste i Storbritannia er enige om at EU har et enormt forbedringspotensiale, er Brexit å takke ja til store samfunnsmessige endringer med potensielt store konsekvenser for hverdagen til de fleste. Alternative løsninger, som Norges EU-samarbeid gjennom EØS er diskutert, men stort sett avfeid siden dette ikke løser det mange anser som det store problemet med EU – de store beløpene som overføres til EU og alle lovene som kommer i retur.

Vi har noen spennende dager i møte på britisk jord. Det skal diskuteres en stund til før tabloidformen ”BeLEAVE” forhåpentligvis bare gjenstår som et gammelt minne, og britene kan fokusere på hvordan de kan bidra til å forbedre EU-samarbeidet.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *