Parisere protesterer hele natten

0 kommentarer
 
 

Hver natt i en måned har demonstranter samlet seg på Place de la Republique i Paris. Det er i hovedsak unge mennesker uten jobb. Bevegelsen har fått navnet «Nuit debout», som betyr at de står oppe hele natten.

Det hele starter 31. mars, da over en million franskmenn demonstrerte mot endringer i arbeidslovene. Men demonstrantene ga seg ikke med det. Det har utviklet seg til en bevegelse som har protestert hver dag siden. Og de går ikke hjem på kvelden, men holder seg ute natten igjennom. Også i andre franske byer bruker demonstranter natten til å vise sin misnøye.

Med de foreslåtte endringene vil det blant annet bli lettere å si opp arbeidere og fagforeningene vil få sin posisjon svekket. I landet der arbeidsledigheten blant unge er rundt 25 prosent ble dette tatt dårlig imot. For mange er det særlig tungt at disse lovendringene er foreslått av en sosialistisk regjering, som gikk til valg nettopp på å få ned arbeidsledigheten og styrke arbeidernes rettigheter.

Ønsker et nytt system
Protestene gjelder ikke lenger bare misnøye med endringer i arbeidslovene. Det omfatter hele systemet som de mener er galt, og som er skylden i at ledigheten er høy. Oppfatningen er at det sosialistiske partiet nå har bevist at de er en del av dette ødelagte systemet.

Som et alternativ til det etablerte har Nuit debout-bevegelsen laget sitt eget styresett. Alle beslutninger blir tatt av en generalforsamling, som hverken har en leder eller talsperson. Alle har den samme mulighet til å tale og hver stemme teller like mye. På den måten sikrer de at bevegelsen utvikler seg på en demokratisk måte, der alle har samme mulighet til deltagelse.

Oppmerksomheten bevegelsen har fått, både i Frankrike og resten av Europa, skyldes i stor grad mobilisering i sosiale medier. På streaming appen Persicope har man kunnet følge utviklingen på Place de la Republique direkte. Også på Twitter og Facebook vies Nuit debout mye oppmerksomhet.

Inspirasjon fra Spania
Deres håp er at protestene skal føre til en ny politisk bevegelse, som i Spania med dannelsen av partiet Podemos.

Podemos er et resultat av regimekritiske protester som startet i mai 2011. Ved valget i fjor fikk partiet 21 prosent av stemmene, og ble med det det tredje største partiet i Spania. Da hadde det ikke en gang gått to år siden partiet ble dannet.

I likhet med Podemos ønsker Nuit debout noe nytt. De er lei av de etablerte partiene, som de mener ikke representerer folket og deres behov.

Les mer om arbeidsliv i Europa.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *