Las Fallas, verdens beste byfest

0 kommentarer
 
 

Alle land har sine skjulte perler. I Spania heter perlen Valencia. En liten flyplass med få ruter gjør at få turister tar turen til denne magiske byen. Dette fører blant annet til at Ciudad de las Artes y de las Ciencias ikke er det verdensmonumentet det burde være. Men enda verre, det fører til at de færreste har hørt om verdens beste byfest; Las Fallas.

Las Fallas er en byfest som varer fra 15. til 19. mars. Disse dagene er preget av to ting; fest og fyrverkeri. Det er en fantastisk god blanding!

Hva man egentlig feirer under Fallas er litt ukjent. Spør du den gjennomsnittlige valencianer sier de at Fallas er “¡fiesta!”. Ifølge Wikipedia er det en feiring av sankt Jose, men slikt er for spesielt interesserte. Men viktig er det. Alle elever får fri, det inkluderer alle studentene ved universitetet. Alle offentlige kontorer er stengt og endel private bedrifter gir de ansatte fri, slik at flest mulig skal kunne feste en hel uke til ende.

Offisielt åpnes Fallas den siste søndagen i februar med “La crida” (“ropet”), når ordføreren roper ut på valenciansk “ja estem en Falles” (nå er dere i Fallas), etterfulgt av massive fyrverkeri.

Objektivt sett er ikke egentlig fyrverkeriet viktig under Fallas. De lager egentlig bare rammen rundt det viktige, som blant annet er Fallasene, svære statuer i et porselensaktig materiale. Hvert nabolag i Valencia by, samt hver bygd rundt er representert med hver sin statue. Statuene er utrolig fargerike, monumentale og inneholder en skog av kulturelle og politiske referanser.

I tillegg til disse Fallasene blir hvert nabolag og bygd representert av kvinnelige Falleras og mannlige Falleros. Disse går ikledd lokale folkedrakter, hvor den kvinnelige minner veldig om bunad. Det blir plukket ut en spesielt ærefull “Fallera Mayor” som er å se på alle arrangementene, sittende vedsiden av ordføreren og andre viktige mennesker.

De to siste dagene av Fallas samles Falleras-ene og Falleros-ene til et stort tog som minner veldig om 17. maitog. Dette kalles “ofrenda” (ofringen), og det kommer av at hver person som deltar “ofrer” en bukett blomster. Disse blir satt inn i et plankeskjellet på en spesiell måte, slik at man til slutt har dannet en flott figur av Jomfru Maria i levende blomster når togene er ferdig.

Selv om fyrverkeriet i utgangspunktet sett ikke er viktig, så får valencianerene imidlertid aldri nok. Dagen etter åpningen av Fallas starter nemlig Mascleta. Dette blir sendt opp hver dag av Fallas, og begynner alltid klokken 14. Man kan lure hvorfor det blir sendt opp så tidlig på dagen, da ser man jo ingenting? Det er faktisk poenget! Med Mascleta er selve poenget å lage så mye spetakkel som mulig. I leiligheten min, drøye 2 km fra oppskytningstedet, hørtes lyden skremmende godt.

Natt til siste dag av Fallas er kalt “Nit del foc” (tåkenatten). Dette er det aller største fyrverkeriet under festen, og poenget er at man skal tåkelegge byen ved å sende opp ufattelig store mengder.

I tillegg til det fyrverkeriet som byen sender opp, så skal barna selvsagt ha sitt eget! I praksis får hvert barn så mye småfyrverkeri de bare vil ha fra Fallas begynner til det slutter. Gatene kan dermed innimellom virke som små krigssoner, for det smeller hele tiden, dag og natt. Dette er heller ikke noe fislegreier, fyrverkeriet ungene får smeller langt høyere enn det store norske fyrverkeriet gjør på nyttårsaften.

Fallsene er dessverre ikke bygd for å vare lenge, og de er uansett for store til å oppbevare.  Derfor er det siste man gjør den siste dagen av Fallas å brenne alle statuene i et spektakulært show over hele byen. Hvordan tenner en valencianer på en statue? Fyrverkeri, så klart! Fyrverkeriet festes overalt på statuen, og det tennes av, og statuene forsvinner i en voldsom, eksplosiv brann.

I tillegg til vanlige fallaser blir det hvert år også laget en hovedfallas, som plasseres på en stor plass foran rådhuset. Las Fallas blir avsluttet ved at denne påtennes når ordføreren sier at Fallas over. Så er det bare å begynne å glede seg til neste Fallas om et års tid!


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *