Hva skjer i Europa?Kultur og reise

Et kjærlighetsbrev til Brixton

Et kjærlighetsbrev til Brixton

Brixton, fødested til David Bowie og hjem til beryktede konsertsteder og eksotiske restauranter, er en av mine favorittplasser i London. Men det har ikke alltid hatt et så godt rykte…

Brixton-opptøyene på 80 og 90-tallet ligger fortsatt friskt i manges minne, og har lenge definert bydelens renommé. På denne tiden støtte Brixton på mange sosiale og økonomiske utfordringer, blant annet høy arbeidsledighet, kriminalitet, hjemløshet og raseproblematikk. Londons største jamaikanske samfunn er bosatt her, og mange protesterte da britisk politi ransaket mange med afrikansk-jamaikansk bakgrunn – ofte uten grunn.

Den jamaikanske ‘feelen’ er av Brixtons kjennemerker. Ofte når du kommer ut av Brixton tube-stasjon hører du live-musikk og kjenner lukten av fantastisk mat fra de nærliggende markedene. Bydelen er liksom litt mer levende enn Londons mer utpregede turistplasser. Ikke langt unna stasjonen finner du minnesmerket til David Bowie, ett veggmaleri som etter hans død har blitt omringet av blomster. I dagene etter pop-ikonets bortgang den 10. januar, slo Brixton til med en spontan gatefest hvor tusener kom for å ta farvel med ”the thin white duke”.

Nå til dags har Londonere med all slags bakgrunn slått seg til ro i området, mye på grunn av den sentrale beliggenheten i sone 2 og bydelens bohemske kunstscene. Her finner du mange spennende gallerier og Brixton-boerne er ikke gjerrige på det – de fleste utstillingene har gratis inngang. Sjekk for eksempel ut ”Photofusion” for et fotografisk innblikk i de mange kulturene som er samlet her. Mest populært er kanskje markedet Brixton Village Market, hvor hele Brixton kommer sammen og selger mat fra alle verdenshjørner.

Brixton er kjent for sine mange ”famers markets” rundt Station Road, og nye gallerier, restauranter, barer, kafeer og vintage-butikker popper stadig opp. Noen mener at dette har gjort Brixton mer kommersielt – en debatt som også er gjeldene i øst-London – men det kan også sies å være bra for den lokale økonomien. Da en ny MacDonalds åpnet i Brixton forrige uke, var i midlertidig folk jevnt over lite fornøyde. Den hadde nemlig falsk graffiti på veggene for å framstå mer “urban”.

En ting som skiller Brixton fra andre bydeler er følelsen av et fellesskap. De har til og med sin helt egen pengeenhet, Brixton Pound. Det er utformet for å støtte Brixtons lokale bedrifter og butikker, og oppmuntre til lokal og kortreist handel og produksjon. En kan (uheldigvis?) ikke betale kun med Brixton Pound, men bruke det sammen med britiske pund for å vise at en støtter oppom lokal handel.

10 ting du må få med deg i Brixton:

  1. Brixton Academy – konsertlokalet du ikke kan gå glipp av
  2. Markeder – Brixton Village Market er vel verdt et besøk
  3. The Ritzy Cinema – Englands første kino
  4. Brixton Pound – nesten som å spille monopol!
  5. Blues Kitchen – god mat, god musikk
  6. Festivalen Brixton Splash – en skikkelig folkefest
  7. Electric Brixton – elektrisk klubb!
  8. Gratis gallerier – sjekk ut Brixton Art Galleryeller Photofusion
  9. Jazz-konsert – få med deg en dose sjarmerende jazz i Effra Hall Tavern
  10. Dra på klubb – sjekk ut Phonox, The Dogstar eller Club 414 for en svett og morsom aften

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *