Hva skjer i Europa?Kultur og reise

Köln-karneval ruller videre

Köln-karneval ruller videre

I den tyske byen Köln er det få ting som er like viktig som karneval. Hvert år er det nærmere en og en halv million mennesker som deltar på feiringen. Det er det også i år, til tross for spesielle omstendigheter.

På nyttårsaften ble hundrevis av kvinner ofre for det som virket som organiserte overgrep. I flere timer hersket det fullstendig kaos på plassen foran Kölnerdomen, byens mest kjente landemerke. Her ble kvinner utsatt for seksuell trakassering, vold og ran. Overgrepsmennene var i det store og hele asylsøkere og innvandrere, noe som førte til mye sinne i den tyske befolkningen og en endring i innvandringsdebatten i landet.

Som en konsekvens har også sikkerheten rundt årets karneval vært skjerpet. Politiet i byen, som ble kraftig kritisert etter hendelsene på nyttårsaften, har gjort alt de kan for å unngå en ny skandale.  I tillegg til dette er terrorfrykten tilstede også i Köln.

Rundt 2500 politifolk har vært på plass i gatene for å passe på de feststemte menneskene, det er dobbelt så mange som tidligere år. Enkelte områder av byen har blitt sperret av og det har også blitt satt opp store lyskastere, for å gjøre potensielle overgrep lettere å oppdage.

Men det virker ikke som at folk har latt seg skremme av det som skjedde for en drøy måned siden. For er det en tradisjon som stikker dypt i Köln, så er det nemlig karneval. I den snaue uka dette pågår er det full fest i hele byen. Da skal det mye til for at byens befolkning lar kostymet henge i skapet, noe årets utgave er et bevis på.

Snarere enn å bli hjemme har flere benyttet anledningen til å markere sin avsky mot både overgriperne og de som har brukt situasjonen til å fyre opp under innvandringshat. Byens innbyggere har gjort det klart at de ikke finner seg i å bli taksert, og i de store paradene har blant annet islamfientlige Pegida blitt harselert med.

Og omstendighetene tatt i betrakting er det lite som passer bedre enn at karnevalet tradisjonen tro startet med «Kvinnenes karnevalsdag», som var torsdag 5. februar.

Les mer om hvordan karneval vanligvis feires i Köln.

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *