Hva skjer i Europa?Jobb

(U)trygghet i storbyene

(U)trygghet i storbyene

Ambassaden i London har i det siste mottatt mange henvendelser om det er trygt å reise til England i disse ”terrortider”. Det kan være noe vanskelig å svare på, rett og slett fordi vi ikke kan si at det 100 % trygt eller ei. Terroren kan ramme hvem som helst når som helst – det er nettopp det som gjør det til terror.

Jeg var nylig i Brussel på et arrangement med flere andre norske praktikanter fra ambassader rundt omkring i Europa. Vi valgte muligens feil helg å dra på. Etter en og en halv dag, med spennende besøk på Europaparlamentet og Norway House, våkner vi til beskjed om at Brussel er på høyeste sikkerhetsnivå. Det er visst en ”imminent threat of a terror attack”, og sentrale deler av byen blir helt stengt av. For praktikantene fra Paris var det enda en påminnelse om at terrortrusselen er reell og nær.

Så hva gjør en? Vi funderer på saken. Heldigvis er vi tre praktikanter i en Airbnb-leilighet, som vil si at vi ikke ligger særlig utsatt til på et hotell. Uansett er slike ting vanskelig å forutse – om det i det hele tatt vil skje. Vi bestemmer oss for å ta en tur på en kafé for å komme oss ut av huset og den noe mørke stemningen som har lagt seg der. Vi er nok alle såkalte nyhetsjunkier, og det hjelper heller lite å bruke timer på å scrolle nedover internasjonale og norske nyhetsnettsider på jakt etter oppdateringer. I gatene er det så å si folketomt, og da vi kommer oss inn på kafeen blir vi møtt av en herlig kaffelukt – og tre bevæpnede politimenn foran oss i køen. En snau halvtime senere må kafeen stenge fordi den ligger noe ”utsatt til”.

Det føles nesten litt feigt å bli redd. For det er jo nettopp det terroristene vil. Allikevel er det vanskelig å bli kvitt klumpen i magen denne lørdagen i Brussel. Vi drar ut på restaurant med de andre praktikantene, men jeg setter meg helt innerst i restauranten. Etter et glass vin slapper jeg litt mer av, men det blir en tidlig kveld for min del. Dagen etterpå ser vi militære styrker i gatene, og på Twitter ser vi bilder av militærtanks ved Grand Place. Vi spiser belgiske vafler og ”moulet fries”, og tenker at det er synd vi ikke fikk sett byen under mer normale omstendigheter.

Etter en tre-timers forsinket togtur tilbake til London, blir jeg utrolig glad for å se Kings Cross-togstasjonen i all sin prakt. Her er vi bare på nivå fire av fem på sikkerhetsskalaen, som det har vært siden august 2014. Jeg vet at det ikke er ufarlig å bo i en storby som London, og kanskje heller ikke å jobbe i et ambassadestrøk, men jeg vil ikke gå rundt og være redd. Det er å bruke unødvendig energi på noe som bare vil gjøre deg urolig. En må selvfølgelig ikke være naiv, men ikke søren om jeg gir fra meg hverdagen min.

Så til deg som skriver til ambassaden i London og lurer på om det er trygt å reise hit: det er opp til enhver å bestemme selv. Det er ingen offisielle reiseråd mot å dra hit, men det kan være smart å ta fornuftige forholdsregler og følge med på oppdateringer fra myndighetene. Kommer du hit for å ta juleshoppingen i Oxford Street kan jeg i midlertidig ikke love deg en stressfri opplevelse.

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *