Studier

Winter isn’t coming

Winter isn’t coming

Årstider i Spania er ikke helt som årstider i Norge. I Norge har vi fire årstider, vår, sommer, høst og vinter. De lokale i Spania hevder at det finnes fire her også, men det er det egentlig ikke. Det kan jeg bekrefte, som skriver dette mens jeg ser byen bader seg i sol og 21 grader i den valencianske “vinteren”.

Mine spanske venner hevder hardnakket at man må ha 27 grader og sol en god stund for at det skal være sommer. Det er jo bare tull. Vi som nordmenn kan lett se at det er sommer i sørøst-Spania fra april til oktober. Hva annet skulle man kalt det når temperaturen ligger på 20 grader over lengre tid?

Til tross for at Spania er et eneste stort ferieland i mange nordmenns øyne er det også andre årstider her, av og til. I oktober begynner det nesten å ligne litt på høst. Da begynner løv å falle fra trærne, også blir det mørkere når vintertiden begynner.

Den største likheten mellom Norge og Spania i disse månedene er kanskje overraskende nok bekledningen. I denne perioden går den jevne person i Norge og Spania iført bortimot akkurat like klær. Jeg ser kompiser komme gående til universitet i tjukke jakker og gensere, lange bukser og skjerf. I pausene står de og hutrer og fryser mens de tar den daglige røyken sin ute på trappa. Ved siden av står jeg i shorts, tskjorte og solbriller, nyter et grønt eple og nyter varmen.

Hvem er det som ikke er helt riktig vel bevart? Vel, man kan bedømme selv, men en slik dag vil det vanligvis være rundt 20 grader og sol.

Vinter finnes ikke her i Valencia, uten at det er noen stor overraskelse. Desember her føles mer eller mindre ut som en tørr høst, uten regn og vind. Da ligger gjerne temperaturen på jevne 12-15 grader, og da begynner til og med jeg å vurdere å legge shortsen på hylla for sesongen.

Det høres kanskje deilig ut å slippe unna det verste, norske, våte været, men for meg blir det noe som mangler. Det er de kalde og hufsne årstidene som er de koseligste. Jeg savner vestlandsstormene de der hjemme kan bruke som unnskyldning for å gjemme seg inn i tjukke klær, drikker kakao og fyrer i peisen. I Spania har vi enkelte dager hvor det nesten kan bli strandvær i adventstida, det er feil det.

Selv om vi ikke får noen skikkelige vintre, kan nordmenn som bor i Spania året rundt bli overasket over kulden. Man kan faktisk fryse endel mellom november og februar. Er det så kaldt ute? Nei, det er kaldt inne.

I Spania har de generelt lite tro på isolasjon, og oppvarming inne i hus og leiligheter er som regel regnet som overdådig luksus. Å møte 12 grader med uteklær er greit, men å prøve å leve slik innendørs er langt verre. Om ikke annet føles det litt som å være på den hytteturen du bare ikke fikk peisen til funke. Litt koselig, men mest kaldt.

Våren springer veldig fort frem etter årsskifte. Det er kanskje fordi forskjellen på vår og høst ikke er større enn fargene på bladene i trærne.

Skikkelig innevær blir det aldri, og som nordmann kan man begynne å savne det. Så dersom du ser en person i ca. universitetsalder komme springende ut av den lokale flyplassen og prøve å omfavne regn og vind, da studerer de nok sørpå. Familien min ser aldri ut til å slutte å være forundret over at jeg virkelig nyter 7 grader og storm når jeg er hjemme på juleferie. Dem om det.

Share this post

About the author

2 comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *