Studier

Nordkraft: Et kraftverk av mennesker

Nordkraft: Et kraftverk av mennesker

Den danske byen Aalborg har lenge vært kjent som en by for industri. Dette er noe som henger igjen i dag, og som fortsatt vises som synlige spor i bystammen. Men som andre fremadstormende byer er greinene på stammen stadig i en endringsprosess, der nye knopper springer ut.

Mange av de gamle industribygningene er i ferd med å bli fullstendig erstattet, mens andre blir tømt til hule tomrom før de igjen fylles med nytt innhold. Industrien blir overtatt av innovativ virksomhet og mennesker, og det tenker jeg er noe av det aller viktigste i utviklingsprosessen av en by.

En bygning som fremstår som et klart eksempel på dette er Nordkraft; Aalborgs gamle kulldrevne kraftverk. Bygningen ble etablert i 1947, og sørget i lang tid for byens forsyning av elektrisitet.

I 2005 ble det bestemt at Prosjekt Nordkraft skulle igangsettes. Dette prosjektet bygde på innovative løsninger, og bygningen skulle fylles med nytt innhold for å bli en kulturell møteplass komponert av forskjellige virksomheter og institusjoner. Dette ble utviklet med respekt for sjela til Nordkrafts fortid som kraftverk, og med et ønske om å derfor beholde mye av bygningens utseende.

En av virksomhetene som holder til i det gamle kraftverket idag er treningssenteret DGI-Huset. Jeg har lenge hatt lyst til å inkludere yoga som en regelmessighet i hverdagen min, og har derfor tatt i bruk denne delen av Nordkraft. Dette passer perfekt inn i min hverdag, da det legges opp til en del selvdisponering av tid i studiet mitt. Dessuten har DGI-huset et spesielt bra tilbud for studenter.

En annen avdeling på Nordkraft som jeg har hatt glede av er galleriet Kunsthal Nord. Jeg har bodd her i en tidsperiode som tilsvarer at jeg har fått med meg to utstillinger. Kunstneren som står bak den nåværende utstillingen er Asbjørn Skou. Hans utstilling, Misanthropologi, er nettopp inspirert av Aalborgs hurtige utvikling fra å være en industribasert by til å bli en by som nå bygges på kunnskap og kultur.

Aalborg Universitet har også en liten og hyggelig avdeling i bygget for sitt universitetsbibliotek, som disponerer arbeidsplasser, lesestoff og kjøkkenmuligheter til deres studerende.

Skråen finner også sted i Nordkraft, og er en kino der det vises litt alternative filmer. Blant de mange virksomhetene i bygningen finnes det også kafeer og matsteder, i tillegg til at det blir arrangert et vidt spekter av forskjellige arrangementer. Deriblant markeder for både brukte klær, vinylplater og økologisk mat.

Filmen «Nordkraft»

I 2002 skrev forfatteren Jakob Ejersbo en bok med navnet «Nordkraft», som er basert på Aalborgs tidligere kraftverkdager. Jeg så nettopp den filmatiserte utgaven av boka, som ble utgitt tre åre etter boka. Handling er lagt til starten av 90-tallet og dreier seg om narkotikamiljøet i Aalborg, der fokuset var lagt på tre enkeltpersoner som alle ønsket å finne en vei ut av sin avhengighetssituasjon. Handlingen er dyster, og viser et ekte bilde av en dyster del i industribyen.

Etter å ha bodd i Aalborg i litt over to måneder, er det gøy å kunne gjenkjenne det kinesiske gatekjøkkenet ved broen, havnefronten og diverse gater og bygninger i en film. Som boktittelen indikerer, inkluderes selvsagt Nordkraft og dens funksjon som kraftverk.

Det som er så spesielt med denne bygningen er at utformingen nesten er den samme nå som den er i filmen. Det er like høyt under taket i treningssenteret, og veggene i kunstgalleriet er de samme, og det samme med markedshallen. Murveggene består av de samme mursteinene, det er fortsatt høyt under taket selv om det nå er et treningssenter, og takets merkelige form har sine logiske og økonomiske grunner som tilhører dets fortid. Historien er ekte og jeg kan se handlingen klart for meg. Her dyrkes byens liv og kultur nå videre.

Dette senteret for kultur er absolutt noe av det jeg har kommet til å like best med denne byen, fordi jeg finner at jeg bruker det som et platform for så mye forskjellig.

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *