Hva skjer i Europa?Kultur og reise

Haag – verdens rettshovedstad

Haag – verdens rettshovedstad

Kun 20 minutter sør for Nederlands største turistby Amsterdam, ligger en noe mindre, dog minst like sjarmerende by. Haag, Nederlands tredje største by, har mye å by på.

Haag er kanskje best kjent for å være Nederlands «administrative» hovedstad og sete til flere internasjonale domstoler. Med både regjeringen, parlamentet og kongehusets residens og kontorer i byen, samt alle utenlandske ambassader, er Haag politisk ansett som Nederlands viktigste by.

I tillegg ligger et stort antall internasjonale domstoler og institusjoner i Haag, som FNs internasjonale domstol, den internasjonale straffedomstolen, Europol og Eurojust, for å nevne noen av dem. De internasjonale institusjonene gjør Haag til FNs viktigste juridiske by. Flere av domstolene har åpne høringer, som gir besøkende et innblikk i en internasjonal rettssak.

I tillegg til en politisk og juridisk status, er Haag en kulturell og tradisjonell sjarmerende by. Sentrum består av lange brosteinsgater med koselige caféer, butikker og restauranter.

Midt i byen ligger historiske Binnenhof (regjeringsbygget med statsministerens kontor i det nordlige tårnet), Noordeinde Palass (kongens kontor) og museet Mauritshuis med flere kjente nederlandske og flamske malerier, blant annet det kjente maleriet «Pike med perleøredobb». Jeg hadde heller aldri hørt om den før jeg besøkte museet og så den med egne øyner. Kan virkelig anbefale et besøk.

Flere kanaler omringer sentrum. Det i seg selv gjør byens kjerne spesiell og svært sjarmerende. Du har dermed en fantastisk mulighet til å se byen fra en kajakk eller mindre motorbåt hvis været tillater det. Alternativt kan du ta pauser i sightseeingen til fots med en hjemmebrygget øl på en kanalbrygge.

Et annet alternativ for å komme seg til og fra Haags mange attraksjoner er å leie sykkel. Ettersom ca. 40 prosent av all persontransport innenlands skjer på sykkel, og bakker er ikke-eksisterende, er sykkelveiene unike. For nederlenderne er sykler som ski er for oss hjemme i Norge. Med sykkelrytmen innebygd fra tidlig barndom, og med forkjørsrett i rundkjøringer, ser ikke nederlenderne noen grunn til å bruke hjelm. Kanskje hadde de valgt å bruke hjelm hvis de skulle prøvd seg på langrennsski i den norske fjellheimen?

Selv om nattlivet er forholdsvis rolig, er ”after work”-pilsen et naturlig innslag. Om du vil skåle med politikere og finansfolk på Plein (”plassen”), eller ta en noe mer avslappende øl på spennende Grote Markt (”store marked”), er dette en naturlig del av sosialisering med venner og kolleger og stemningen rundt det bør absolutt oppleves.

Kort oppsummert er Haag med sin kultur og arkitektur en fantastisk koselig by. Samtidig er det et spennende sted å oppholde seg i med tanke på den fulle agendaen av viktige, internasjonale møter og arrangement. Haag kan rett og slett sies å være verdens koseligste rettshovedstad.

Les om hvordan det er å jobbe som studentpraktikant på den norske ambassaden i Haag.

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *