Tips til ferske utenlandsstudenter

0 kommentarer
 
 

For de som velger å legge studiene til utlandet kan det være mye nytt å sette seg inn i den første perioden. Vi har spurt studentorganisasjonen ANSA om hva som er deres beste tips til de som flytter utenlands for første gang.

Har du akkurat kommet frem til en ny by og et nytt land er det mye å sette seg inn i. Mindre blir det ikke av at du skal starte på et universitet og et studie du ikke nødvendigvis kjenner så altfor godt til. Det kan bli ganske mye på en gang, spesielt de første par ukene. Men fortvil ikke, ANSA, organisasjonen for norske studenter i utlandet, har gode tips for å gjøre den første tiden litt lettere.

Før du reiser
Først av alt: Før du reiser må du ha alle papirer i orden! Det er flere land som krever studentvisum, og dette må søkes om i god tid. Det er verdt å merke seg at dette ikke gjelder i EU- og EØS-området, hvor du som norsk student har rett til å studere på lik linje med landets egne innbyggere.

Det er også viktig å få på plass nødvendige forsikringer før man drar av gårde. Som medlem i ANSA er du sikret en komplett studentforsikring, som inkludere innboforsikring i studielandet, sykeforsikring og 45 dagers reiseforsikring utenfor studielandet til en studentvennlig pris. ANSA-medlemmer får også tilbud om billigere flybilletter og diverse andre studentrabatter. Kilroy har også gode tilbud til reiseglade studenter.

Når du har kommet frem
Det første du bør gjøre når du kommer frem, dersom du ikke allerede har fikset det, er å finne et sted å bo. Det kan selvsagt være vanskelig, spesielt hvis du har lite kjennskap til studiestedet ditt fra tidligere. Men å bo på hotell over en lengre periode er verken billig eller særlig praktisk. Andre ting som er viktig å få på plass tidlig er en bankkonto og et mobilabonnement. Et tips kan være å se på Facebook-grupper eller ta kontakt med andre som har bodd samme sted.

Og med det kommer vi til neste punkt: Blir du aktiv i det lokale ANSA-laget kan du få deg gode tips av studenter som har vært der lengre enn deg selv. I tillegg til å kunne anbefale hvilken bank og mobiloperatør du burde gå for gir det deg et nettverk og mulighet til å delta på arrangementer.

Her finner du oversikt over alle ANSA-lagene.

ANSA-presidentens erfaringer
Etter studier i Frankrike, Hong Kong og London har den ferske ANSA-presidenten Jakob Aure nok av egne erfaringer å dele med de som nå skal flytte ut.

Hans beste råd til ferske utenlandsstudenter er å involvere seg i aktiviteter utenfor studiet. – Første gang jeg flyttet alene var til den lille byen Le Havre i Normandie. Den viktigste erfaringen jeg gjorde meg var verdien av utenomfaglige aktiviteter, som debattklubben English Debating Society og FN-simuleringsklubben Model United Nations. Vi var flere som reiste på turneringer og konferanser, fra Odessa i Ukraina til London i Storbritannia, sier Aure.

Når det kommer til hva han ville gjort annerledes er han like klar: – Jeg skulle ønske jeg hadde tatt flere fag på fransk. Over halvparten av fagene jeg hadde var på engelsk.

Vi ønsker alle nye utenlandsstudenter god tur og lykke til!


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *