Hva skjer i Europa?Kultur og reise

Reisebrev fra Estland

Reisebrev fra Estland

Estland er ikke hva en forbinder med sommerferie, men i år var det akkurat Estland som ble min sommerdestinasjon. Ved å sette mine bein utenfor hovedstaden, følte jeg også at jeg ble en av de lokale, for her var jeg nærmest alene som utenlandsk turist.

Konseptet med å feriere i eget land virker nemlig å være noe de lokale setter pris på, det er mest estere du møter om du reiser rundt her. Det virker ikke til å være mange turister som har klart å snike seg ut fra hovedstaden i løpet av sine opphold i Estland. Det er synd, for selv om dette landet hverken kan by på samme storslagne natur som vi kan, eller sangria og solsenger i konstant solskinn, er det masser av spennende opplevelser, destinasjoner og severdigheter. Og selv om landet har rykte på seg å være grått og kaldt, er været faktisk forbausende godt på sommerstid.

Også esterne har utviklet en forkjærlighet for sydenturer på sommeren, men det er allikevel nok av lokale turister å se langs landeveien. Å dra på en hytte langt inne i skogen er for eksempel en populær sommersyssel blant de lokale. Det vitses mye om at esterne er et særs introvert folkeferd, og populariteten til bortgjemte hytter, langt fra allfarvei, vitner om at den antakelsen stemmer. For de som ikke gjemmer seg bort i skogen hele sommeren, er det to destinasjoner som gjelder. Det er enten å reise ut på en av de mange øyene som omkranser landet, eller å reise til Pärnu, som for øvrig markedsfører seg selv som sommerhovedstaden. Blant øydestinasjonene er det Saaremaa og Hiiumaa som er mest populære, naturlig nok også ettersom de er de to største øyene i Estland.

Pärnu kan skilte med lange hvite strender, samt hyggelige gågater fylt av kafeer, butikker og restauranter. Byen arrangerer også forskjellige festivaler på sommerstid, til glede for de som ikke ønsker å ha en alt for rolig ferie.

I skogene finnes det masser av urørt natur og stillhet, langt vekk fra hverdagens mas. Både i skogen og ute på de mange øyene går livet i et enda roligere tempo enn hva det gjør i resten av landet. På øyene reiser folket for å lade batteriene i de små hyggelige landsbyene, omkranset av frodig natur og sjø på alle kanter.

Etter å ha gitt Estland et forsøk må jeg si at jeg personlig savner følelsen av sommeridyll en liten landsby på Sørlandet der hjemme gir. Men for all del, om man er lei av hvite hus og vil oppleve noe nytt, kan absolutt Kuressaare, hovedstaden på Saaremaa være et godt alternativ til sørlandsidyllen. Om man ønsker å besøke en annen by enn Tallinn på sin ferie i Estland, og også er fysen på et forfriskende bad på lange hvite strendene, er Pärnu i syd absolutt en hyggelig opplevelse. Og om man liker friluftsliv og aktiv ferie, men har fått nok av bratte bakker, er Estland det perfekte alternativet.

Estland kan ikke måle seg med de tradisjonelle sommerdestinasjonene som Hellas og Spania når det kommer til sol og innpåslitne innkastere. Det kan heller ikke måle seg med Norge, og andre naturdestinasjoner når det kommer til spektakulær natur. Om du derimot skulle ønske å bruke din ferie på å oppleve noe nytt og annerledes, utenfor charterhotellets badebasseng, og uten alt for bratte bakker, anbefales Estland, utenfor Tallinns bymur.

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *