StudierUng i Europa

Tour d’öö – nattsykling i Tallinn

Tour d’öö – nattsykling i Tallinn

Hvert år arrangerer ildsjeler i Estlands hovedstad Tallinn Bicykle Week, og flere ganger i året arrangeres sykkelrittet Tour d’öö.

Tour d’öö er ingen konkurranse, men en sykkeltur hvor sykkelglade mennesker samles for å sykle sammen gjennom natten. Da kan det også være passende å forklare at öö betyr natt på estisk. Det er blant annet natt-turer for å åpne sykkelsesongen på våren, og for å avslutte den på høsten, men den mest populære natt-turen finner sted fredagen i sykkeluka, og samler flere tusen syklister til å sykle sammen gjennom natten.

Tallinn, og Estland for den del, er så å si helt flatt, men det er allikevel ingen stor sykkelnasjon. På min daglige tur til og fra universitetet er det sjelden jeg ser noe til andre syklister. Når årets største Tour d’öö arrangeres derimot, virker det som hele Tallinns unge befolkning er ihuga syklister. Alt fra mosjonister på løpssykler, til ekstremsportutøvere på små BMX sykler, klassiske hipstere og barnefamilier samles for å feire sykkelkulturen ved å sykle sammen gjennom byen.

Arrangørene bedriver alltid litt hemmelighetskremmeri, og først kvelden før arrangementet holdes annonseres sted og tid for starten av turen. Rittet er hvert år på omtrent 20 km, og avsluttes i Tallinns kreative sentrum, Telliskivi, hvor det er barer, kafeer og restauranter klare til å ta imot festklare syklister.

Sist år startet sykkelturen fra firhetsplassen midt i sentrum av byen, og ruten gikk på kryss og tvers inne i bykjernen. Denne gangen er starten flyttet et stykke ut av Tallinn, til den zoologiske hagen.

Den zoologiske hagen ligger omtrent 7 kilometer utenfor byen, og de deltakende kunne i år få se litt mer variert landskap enn kun sentrum. Ruta gikk på smale skogsveier, brede hovedveier og promenader langs stranda, før man kunne krysse mållinjen i Telliskivi etter 18 kilometer.

Da starten går er det et massivt felt som sakte beveger seg ut på veien. Foran og rundt feltet sykler det folk med røde jakker og hatter som tar ansvar for å stenge av trafikken, og sikre trygg ferdsel for de som er med.

Tallinn Bicykle Week går under slagordet «ta tilbake gatene», og det er akkurat det som skjer under Tour d’öö. Trafikken blir sperret av for biltrafikk mens det store feltet av sykelister snor seg gjennom gatene for å feire sykkelkulturen og for å ta tilbake gatene.

(Foto: Visit Estonia/Flickr/CC)

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *