Kultur og reise

Interessert i krim, medisin eller Napoleons tannbørste?

Interessert i krim, medisin eller Napoleons tannbørste?

Jeg har funnet mitt favorittmuseum i London. Scratch that. Mitt favorittsted i London. Rett utenfor Euston stasjon finner du The Wellcome Collection – et gratismuseum for den evige nysgjerrige. Her er det definitivt noe for enhver smak.

Sir Henry Wellcome (1853 – 1936) var en travel mann. I løpet av sitt livet som entreprenør, farmasøyt og filantrop, samlet han i hop over én million (!) gjenstander tilknyttet  medisin og helse. Samt en hel del annet krimskrams. Det var kanskje like greit at de ikke hadde reality-programmet ”Ekstreme Samlere” for hundre år siden.

Vår venn Henry samlet riktignok på litt mer interessante ting enn frimerker og actionfigurer. I The Wellcome Collection finner du blant annet Napoleons tannbørste, en stor mengde gift (vintage, så klart), mumier, tannlegestoler som minner mer om ”the electric chair”, en egen avdeling avsatt til sex-gjenstander kalt ”The Institute of Sexology” og Darwins gåstokk med hodeskalle på toppen.

Min favoritt er likevel biblioteket i øverste etasje. Et fantastisk dekorert rom med en storslått teppekledd trapp hvor en kan slå seg ned med noen puter og en god bok. Det er også en del kunst her, og det er til og med mulig å bidra litt selv. Ved et sminkebord så jeg en bunke ark med påskriften ”Draw what you see”, og på veggen ved siden av hang det flust med morsomme selvportretter. Det måtte jeg selvfølgelig prøve selv, og. Du føler deg med andre ord full av ny kunnskap (om enn noe unyttig?) og veldig kreativ etter dette museumsbesøket.

I første etasje har de også en veldig fin kafé (litt dyrt, men ekstremt mye fristende på menyen) og en enda finere butikk fylt med kuriositeter. Jeg fant for eksempel en e.coli-bamse og et handlenett jeg hadde veldig lyst på, med påskriften ”Emotional baggage”. Fuglebingo står også på høyt på ønskelisten nå.

The Wellcome Collection er kanskje ikke Tate eller National Gallery, men det er uansett vel verdt turen – om du er av den nysgjerrige sorten.

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *