Hvorfor gastronomi er viktig

0 kommentarer
 
 

Jeg studerer til en bachelorgrad i gastronomi. Det betyr at når jeg er ferdig utdannet, så er jeg en gastronom. Det er en yrkestittel få vet hva innebærer. I Norge, i Italia og i resten av verden.

Jeg forstår hvorfor det er slik, men jeg vet også at det må forandres. Jeg vet at vi gastronomer tilfører noe til denne verden som er dypt nødvending. Vi er ikke de eneste som gjør det, men vi er en del av en liten gruppe som gjør det.

University of Gastronomic Sciences heter vårt Universitet. Det ligger på en liten plass som heter Pollenzo, som ligger utenfor en liten by som heter Bra, som ligger i regionen Piemonte. Piemonte er i Italia. I Pollenzo bor det 748 mennesker, de fleste eldre. Det er også rundt 300 studenter, fra omkring 40 ulike nasjoner. Universitet er veldig ungt. Vi hadde vårt 10-års jubileum i fjor. På de årene er rundt 2000 studenter som uteksaminert.

Universitet har en studentbase som er ulikt noe annet. Vi er internasjonale med tanke på antall land representert. Vi har en enorm diversitet i kunnskap, egenskaper og interesser.

Vi er alle lidenskapelig opptatt av mat og drikke.

Den siste setninger er for kort til å oppsummere hva vi er. Men, det er uansett det første jeg sier når folk spør hvem vi er og hva vi gjør. Hvis de forstår hva jeg mener med mat og drikke, så er det enkelt å fortelle videre. Hvis de tror at når jeg sier lidenskapelig opptatt av mat og drikke, så ser de på oss som snobber som kun vil spise og drikke godt, da har jeg en forklaringsjobb å gjøre.

Det er for så vidt ikke noe feil med å spise og drikke godt. Spørsmålet som da må stilles er; hva er godt?

Gastronomi, slik som vi studerer det, er læren om hvordan mat- og drikkeverden fungerer. Med et overhengende teppe om bærekraftighet. Hvis du synes dette høres uviktig ut så tar du grundig feil.

Vi lærer ingenting om matlagning. Vi studerer ikke for å bli kokker.

Det en gastronom studerer. Eller bedre sagt det en gastronom vil oppnå av kunnskap er å ha et holistisk bilde over mat- og drikkeverden. Vi ivrer etter en dyp forståelse av hele spindelvevet av matproduksjon. Fra jord til bord, til munn og ut igjen. Jordbruk, produksjon, distribusjon.

Vi studerer økonomi, juss, historie, dyrevelferd, biologi, kjemi, fordøyelse, vindyrking, turisme, statistikk, markedsføring, konvensjonelt jordbruk, økologisk jordbruk, fiskeoppdrett, smaksløker, antropologi, filosofi, farmakologi osv.

Trodde du at mat stoppet med spørsmålet om det smaker godt eller ikke?

Verden er i en dyp krise. Vi gastronomer vet at endrer vi systemene som er relatert til mat, så endres egentlig det meste.

Vi studerer til å forstå hvorfor ting er som de er. Hvorfor vil Europas matproduksjon stoppe opp hvis vi ikke importerer genmodifisert dyrefor fra Sør-Amerika? Hvorfor sier vi at vi lever lengre og lengre, mens vi blir sykere og sykere? Hvorfor er det selskaper som tar patent på frø? Hvorfor blir matjorda ødelagt? Hvorfor forsvinner biene? Hvorfor velger forbrukere lett-brus i stedet for vanlig brus når ingen av delene gjør det noe godt? Hvorfor er det økologisk småskalalandbruk som vil fø en økende befolkning og ikke monokulturer med mais, soya, hvete og ris? Hvorfor har vi ødelagt 80% av naturen de siste 100 årene? Hvorfor er glutenintoleranse en trend? Hvorfor forsetter foreldre å ta med ungene på McDonalds? Hvorfor i all verden angriper media Chipotle når de sier at de vil gå GMO-fri?

Vi gastronomer vet mange ting, men det er to ting som er viktigst av alt.

1, Det som er bra for biologisk mangfold, miljøet, naturen, jordkloden og dyrene er også bra for mennesker. Spiser vi god, ren og rettferdig mat så får vi en bedre helse, samt en god, ren og rettferdig planet.

2, De som er med på å gjøre en forandring er ikke store selskaper eller myndigheter. Det er oss, det er dere, det er vi.

En kake er fortsatt en kake selv om den har et nøkkelhullsmerke og er glutenfri.

Les mer om landbruk og matsikkerhet i Europa.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *