Europeisk kulturkongress i Oslo

0 kommentarer
 
 

Fra onsdag 10. til søndag 14. juni arrangeres den europeiske kulturminnekongressen Europa Nostra i Oslo. Disse fem dagene skal brukes til å sette fokus på og hylle den mangfoldige europeiske kulturarven.

Europa Nostra, som på latin betyr vårt Europa, ble stiftet som er en samleorganisasjon for kulturvernorganisasjoner. Men det er også åpent for at byer, bedrifter og privatpersoner kan være medlem. Siden grunnleggelsen i 1963 har de arbeider for økt vern av kulturminner, bedre by- og landskapsplanlegging og å fremme kvaliteten i kulturhåndverket.

Kongressen, som hvert år blir arrangert i en ny by, vil denne uka samle deltagere fra hele Europa i Oslo. Med et tettpakket program skal det settes fokus på hvordan vi best mulig kan ta vare på den rike kulturarven vi har i Europa.

Utdeling av EUs kulturminnepris
Et av høydepunktene i løpet av dagene i Oslo er presentasjonen av de 30 prisvinnerne av EUs kulturminnepris/Europa Nostra Awards, som er en av de mest prestisjefulle prisene innen europeisk kulturminnevern. Dette skjer i Universitetet i Oslos aula, torsdag 11. juni. Prisutdelingen er et samarbeid mellom EU og Europa Nostra.

Prisene er fordelt på de fire kategoriene restaurering, forskning og digitalisering, dedikert service, og utdanning, trening og bevisstgjøring. I tillegg blir det også delt ut en publikumspris, hvor vinneren ikke offentliggjøres før utdelingen.

Her kan du se alle de andre vinnerprosjektene.

Priser til Eidsvoll og Røros
To av de 30 prisene har gått til norske prosjekter. Oppgraderingene av Eidsvollsbygningen i forbindelse med grunnlovsjubileet fikk pris i kategorien restaurering, og i kategorien utdanning, trening og bevisstgjøring finn uthusprosjektet på Røros utmerkelse.

På Europa Nostras norske nettsider står det følgende om de to prisvinnende prosjektene:

I Eidsvollsbygningen er både eksteriør og interiører tilbakeført til sin opprinnelige tilstand. Til tross for tidligere tvilsomme restaureringer og fornyelser, har man ved hjelp av undersøkelser i historiske kilder funnet mange hittil ukjente spor av bygningens originale eksteriør og interiør og fulgt dem til minste detalj.

“Gruvebyen” Røros har vært oppført på UNESCOs verdensarvliste fra 1980. Uthusprosjektet har pågått siden 1996 med formålet å sette i stand gamle uthus som ikke lenger er i bruk, men som var en del av det bymessige landbruket som gruvearbeiderne benyttet seg av. Fokus er blitt lagt på å bruke erfaring og fagkunnskap, samtidig som man øker kompetansen. Så lite opprinnelig materiale som mulig fjernes, og alle reparasjoner dokumenteres grundig. Hittil er 400 uthus tatt hånd om i dette prosjektet.

Les mer om EUs kulturpolitikk.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *