Hva skjer i Europa?Kultur og reise

Ting italienere gjør

Ting italienere gjør

Etter halvannet år i Italia så føler man seg mer hjemme enn noen gang. De kjenner deg igjen i de lokale butikkene, språket flyter bedre og bedre, du kan høre på samtaler på bussen og forstå hva de sier. Og, du blir mer og mer vant til rutinene og kutymene i landet. Noen mer spesiell enn andre.

Min liste om ting man gjør eller ikke gjør i Italia:

Take-away:

Det er noe fint med en nasjon hvor maten betyr så mye. Eller, kanskje det er mer måltidet som betyr noe. Et måltid skal nytes sittende, uten stress. Bestiller du take-away så er det ingen som tror at du skal spise det med en gang, men de pakker maten i tre poser med 15 servietter og tror at du skal sette deg ned på en benk eller ta det med hjem.

Jeg ser aldri en Italiener som faktisk går, sykler eller kjører mens de spiser. Til og med på steder hvor du kjøper et pizzastykke, og du ser at mannen i dress har dårlig tid, så har han alltid tid til å sette seg ned ved et bord, spise sitt pizzastykke også deretter gå videre.

Jeg må innrømme, jeg har spist min panino gående på gaten. Dømmende blikk fra utenforstående er unngåelig.

Autostrada:

Det er mye bilkjøring i dette landet. Mye aggressiv bilkjøring, men man blir vant til det. Så lenge alle kjører som en Italiener så fungerer det på en merkelig måte. Kommer du derimot hit med en norsk, passiv kjøremåte så blir det kaos med en gang.

Men, det er et punkt som italienerne absolutt ikke forstår viktigheten bak. Nemlig det å ligge et par sekunder etter bilen foran deg, spesielt i 140 km/t. Det skjer rett så ofte at når jeg kjører på autostradaen, så ligger det alltid biler 5 meter bak meg, mens jeg kjører rimelig fort. De har ingen mulighet til å bremse, reagere eller se noe som helst. Meget irriterende.

Jeg vet best mentalitet i de gode butikkene:

Dette er et punkt som jeg har blitt mer og mer glad i jo lengre jeg har bodd her. I starten ble jeg fornærmet, og forsto ikke hvorfor de absolutt ville vite hva jeg skulle med matvarene jeg kjøpte, men nå vil jeg heller gjøre dem stolt.

Du skjønner, på markedet eller i gode matbutikker hvor gjerne eieren produserer eller sourcer sine egne produkter så er de ofte redd for at du ikke skal tillage de skikkelig. Spesielt siden du ikke er italiensk. Derfor spør de som regel hva du har tenkt til å lage med de råvarene du har kjøpt. Ofte går det helt fint, men av og til har jeg litt for merkelige oppskrifter til at personen bak disken blir skeptisk. Jeg får alltid kjøpt mine varer, men neste gang må jeg forsikre han om at det jeg lagde fungerte utmerket.

Pasta:

Ikke så mye å si her, bortsett fra at i Italia så er fortsatt pasta det sunneste du kan spise ifølge store deler av befolkningen. Makan til pastaspising. Jeg tror de har et eget DNA for fordøyelse av pasta!

Ut på byen:

Det er likheter med en norsk kveld ute i Italia. Men, det er også ting en gruppe italienske venner kan gjøre en fredag kveld som i Norge ville vært meget spesielt.

Det skjer titt og ofte, at en gruppe Italienere bestemmer seg for å gå ut på byen en fredag kveld. De går til en bar, bestille seks espresso og sitter rundt bordet i tre timer. Og det er helt normalt! Hverken andre gjester eller de som arbeider ved stedet bryr seg nevneverdig!

Tidspunkter:

Det er som regel ikke eksisterende. Professorer, venner, kollegaer, butikker. De kommer og går, åpner og stenger slik som de vil.

Frokost:

Cappuccino og croissant. Kanskje en sigarett. Det er normalen. Spiser du en «ikke-søt» frokost, så kommer hjerteproblemene krypende. Og de mener fortsatt at frokost er dagens viktigste måltid.

Ost:

Ost, ost, ost. Det er deilig å leve i et land hvor ost egentlig kan brukes på alt. (Bortsett fra fisk! Veldig viktig, bruk aldri ost og fisk sammen). Parmesan, mozzarella, tallegio, grana, stracciatella, toma osv, det kan spises for seg selv eller blandes med hvilken som helst matrett. Deilig!

Smør:

Smør eksisterer. Men det smaker ikke godt, det er usaltet og smaker utvannet. Det er derfor jeg alltid tar med 10kg Røros-smør til Italia når jeg har vært i Norge. Markedet er her!

Men, når det gjelder bruk at fett så er det olivenolje som regjerer. Uten tvil. Litt som med osten så brukes den til alt, til og med til fisk!

Klokken 15-19:

Det er fire timer hver dag hvor du ikke spiser. Det er mellom klokken tre og klokken syv på ettermiddagen. Det er vanskelig å få kjøpt mat, få restauranter er åpne og finner du et sted som serverer mat så virker det som de egentlig ikke vil jeg den til deg fordi du spiser på feil tidspunkt. «En tallerken med pasta klokken fem! Hvem er du egentlig?»

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.