Parlament, Helsinki, Finland

Hvem er hvem i det finske valget?

0 kommentarer
 
 

I snart fire år har Samlingspartiet ledet den brede koalisjonsregjeringen i Finland. Det er det nok slutt på etter valget søndag 19. april.

Samlingspartiet, som er et liberalkonservativt parti, ser nemlig ut til å gå på en smell etter å ha hatt statsministerposten de siste fire årene. Fra i overkant av 20 prosent ved valget i 2011 ligger de nå an til å få rundt 16 prosent, hvis vi skal tro de siste meningsmålingene.

Det er likevel gode muligheter for at de er med i neste regjering. I Finland er det nemlig tradisjon for brede koalisjonsregjeringer, på tvers av ideologisk standpunkt. Foruten Samlingspatiet består dagens regjering av Finlands sosialdemokratiske parti, Kristdemokraterna, Svenska folkpartiet og Gröna förbundet.

Det er litt som at Høyre, Arbeiderpartiet, Krf, Venstre og MDG skulle sittet i samme regjering i Norge (uten sammenligning forøvrig).

Tøffe tider
En stor utfordring for Samlingspartiet og nåværende statsminister Alexander Stubb er at den finske økonomien går dårlig.

Ved siden av å være statsminister er også Alexander Stubb en ivrig maratonløper.

Ved siden av å være statsminister er også Alexander Stubb en ivrig maratonløper.

Finsk industri har hatt det tøft i mange år og tungvektere som Nokia har måttet kutte voldsomt ned. I kombinasjon med dette har finsk næringsliv blitt rammet hardt av EUs dårlige forhold til Russland og en fallende rubel, handelen med den store naboen i øst har gått kraftig tilbake det siste året.

Dette har resultert i økende arbeidsledighet, som nå er på over ti prosent. Da er det ofte vanskelig å bli gjenvalgt. Partiet til Stubb er nå jevnstort med sine sosialdemokratiske regjeringspartnere.

Gammel kjempe på veg opp
Med 15 prosent av stemmene i 2011 gikk paritet Centern på sitt dårligste valg siden 1917, det samme året som Finland erklærte seg selvstendig fra Russland. Konsekvensen av det er at de ikke har sittet i regjering de siste fire årene. De årene har de derimot brukt til å bygge seg opp igjen.

På de seneste målingene ligger Centern på rundt 25 prosent, noe som gjør de til landets desidert største parti. Blir de størst vil de også få statsministerposten i den neste koalisjonsregjeringen. For i Finland er det alltid slik at det største parti får den viktigste posten.

Centern kan noe misvisende bli sammenlignet med Senterpartiet i Norge, forskjellene er imidlertid store. De er mer konservative enn det norske partiet og har også en helt annen holdning til EU. Som største parti spilte Centern en viktig rolle da Finland gikk inn i unionen i 1995, til tross for uenigheter innad i partiet.

En av Centerns kandidater til valget 19. april er EU-veteran Olli Rehn, som er tidligere kommissær for økonomiske spørsmål og pengepolitikk og nåværende visepresident i Europaparlamentet.

Alltid med
Et parti som nesten uansett er sikret en plass i den nye regjeringen er Svenska folkpartiet. På tross av at partiet har hatt en oppslutning på rundt fem prosent de siste femti årene, har de sittet i hver eneste regjering siden 1979.

Deres kjernesak er å bevare den finlandssvenske kulturarven i landet. Partiet beskriver seg selv som «et frisinnet liberalt parti», og er medlem av den internasjonale paraplyorganisasjonen Den liberale internasjonale, hvor også det norske partiet Venstre er medlem. I Europaparlamentet tilhører de gruppen Alliansen av liberale og demokrater for Europa (ALDE), noe for øvrig Centern også gjør.

Euroskeptikere
Et annet parti som står utenfor koalisjonsregjeringen er de populistiske og euroskeptiske Sannfinnene. Dette er et valg de selv gjorde i 2011, på tross av at de med en oppslutning på 19 prosent var store nok til å bli tatt inn i varmen.

I løpet av de fire årene som har gått har de moderert sin kritikk av EU, og på tross av tilbakegang åpner partileder Timo Soini nå for muligheten til å sitte i regjering. Så spørs det hva de andre partiene sier til det. Det vil i så fall bli en interessant samling partier som deler makten.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *