Studier

Påske i Europas minst religiøse land

Påske i Europas minst religiøse land

Ryktene sier at det nå er påskeferie, sol, ski, lammesteik, påskegodt og egg, men det har jeg ikke jeg sett noe til. Det er langt til påskefjellet fra Estland, for så vidt langt fra sol og skiføre også.

For tiden sitter jeg på skolen å arbeider med masteroppgaven min. Jeg river meg daglig i håret når jeg ser hvor liten tid det er igjen til sommerferie og innlevering. Det at jeg sitter her og arbeider på min egen oppgave betyr også at jeg er den eneste som kan gi meg selv påskefri, men det tror jeg ikke det blir noe av i år.

Faktisk visste jeg lite om at det var påske denne uken, det har ikke vært butikkhyller fylt med Kvikk Lunsj og appelsiner, eller snakk om å leie en hytte for å få inn den siste skituren for året, noe som for øvrig hadde vært vanskelig da jeg ikke har sett snø her borte siden januar.

Det var først tidligere denne uka da jeg slo på NRKs nettradio og fikk høre påskelabyrinten, at jeg skjønte at påsken var her. Videre har det balla på seg med nettsaker om påskekrim og sol i påskefjellet og ikke minst venner som bruker sosiale medier til å minne hverandre på at polet er stengt i en ukes tid framover. Et sikkert påsketegn.

Selv om jeg arbeider etter min egen kalender, uten innlagt påskeferie, har jeg fått med meg at det heller ikke er mange andre som tar seg fri her borte i påsken, selv om langfredag visstnok er fridag. Via en av de mange nettsakene i norske medier om nettopp påsken fikk jeg faktisk vite at Norge er det landet i verden med lengst påskeferie, mens Estland plasserer seg i bunnen med beskjedne tre dagers ferie. Så vi er godt vant der oppe i nord.

Den lange ferien satt av for å minnes Jesus’ lidelse kan nok ses på som noe paradoksalt når vi tenker på hvor lite kristent Norge egentlig er. Men så veldig lite religiøst er det da ikke når man ser det i forhold til Estland. Undersøkelser gjort viser faktisk at Estland plasserer seg i bunnen av lista når det måles hvor religiøst et land er. Den «tradisjonelle» lutheranske troen gått så mye tilbake, at det nå er den russiske minoritetens ortodokse tro som er den dominerende i landet. Det er kanskje derfor jeg ikke har blitt minnet på at påsken er i anmarsj av noen her borte.

Via nettet kan jeg få med meg påskegodene som påskelabyrinten, påskenøttene og påskekrimmen, men skitur med appelsin og Kvikk Lunsj blir det ikke noe av her. Med det slipper jeg også å sitte i køen opp mot påskefjellet. Om jeg skulle lure meg til en liten fridag i påsken trenger jeg i alle fall ikke å bekymre meg for stengt alkoholsalg. Det kan jo hende at jeg vil unne meg en øl i påskesola, om den skulle finne på å titte frem da.

Les mer om påsketradisjoner i Europa her!

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.