Fire år på Skottlands eldste universitet

1 kommentar
 
 

Alt av skolearbeid er innlevert. Kun én eksamen står igjen før fire år ved University of St Andrews er over for min del. Det er uvirkelig på mange måter. Men med meg tilbake til Norge har jeg mer enn bare eksamensresultater og en mastergrad. Jeg har erfaring i å ha levd i en skotsk hverdag, i en tradisjonsrik by med mye kultur og historie. Og et svært internasjonalt miljø.

Mellom fag som politisk filosofi, menneskerettigheter og utenrikspolitikk på vitnemålet mitt finner du faget sekkepipe. Jeg fikk en B i sekkepipe. Og dette er kun en brøkdel av den kulturen og de tradisjonene du får innblikk i ved å studere ved University of St Andrews og andre universiteter her i Skottland.

Etter å ha bodd  i den lille fiskelandsbyen på Skottlands østkyst i bare noen dager, kom en hyggelig ung mann bort til meg og spurte om jeg hadde blitt adoptert enda. Med et litt forfjamset ”hva mener du? Jeg tror ikke det?” til svar, spurte han om jeg ville være datteren hans. Det viste seg at istedenfor en fadderordning, som finnes på de fleste universiteter og høyskoler i Norge, har man her akademiske familier. Tredjeårsstudenter ’adopterer’ førsteårsstudenter og har gjerne både akademiske ektefeller og flere barn sammen. Det gikk ikke lang tid før man hørte historier om førsteårselever som hadde fått rare blikk på toget til London da de snakket om  at de var småforelsket i mammaen, broren eller fetteren sin.

University of St Andrews 2

St Salvators kapell i St Andrews.

Ikke bare er det ekstremt sosiale livet her preget av studenttradisjoner. Skolen og byen har i seg selv en kultur og en historie utenom det vanelige. Som vertsby for en av verdens eldste golfbaner, the Old Course, lokkes turister og golfere hit fra hele verden. I tillegg har St Andrews lokket til seg studenter i over 600 år, noe som gjør det til Skottlands eldste, og Storbritannias tredje eldste universitet, etter Oxford og Cambridge. Dette reflekteres blant annet gjennom en årlig Procession, hvor over 100 studenter i samarbeid med lokale arrangører kler seg ut og marsjerer gatelangs som viktige historiske karakterer med tilknytning til universitetet. Min personlige favoritt blant disse er selvsagt Sir Fridtjof Nansen, nordmannen som ikke bare var polfarer og Nobelprisvinner, han var også St Andrews’ første utenlandske elevvalgte rektor i 1926.

Med kun LSE og Imperial, to prestisjefylte universiteter med beliggenhet midt i hjertet av London over oss på listen, ligger St Andrews som nummer tre i Storbritannia over internasjonale studenter, med så mange som 38 prosent. Ettersom universitetets 7700 studenter utgjør nesten halvparten av den lille byens befolkning, er de internasjonale studentene umulig å unngå, og et hav av fremmede kulturer og vaner blandes sammen til en meget lærerik kombinasjon. Dette gjenspeiles i alle skolens societies – studentsamfunn som representerer og fremmer interesser. Selv har jeg vært del av styret i Scandinavian Society som har over 200 medlemmer, de fleste amerikanere med interesse for Skandinavia.

Med bare tre uker igjen før jeg flytter herfra, ser jeg tilbake på en students typiske hverdag med lesing, prøver, essays, festing, oppturer og nedturer. Men det jeg tror er unikt med både St Andrews og Skottland, er at jeg også ser tilbake og innser at ’haggis’ på menyen, lyden av sekkepipe i det fjerne og menn som går gatelands iført kilt midt på lyse dagen har blitt en helt vanlig del av hverdagen min. En invitasjon til Advent Ball inkluderer to timer med kurs i den tradisjonelle skotske highland-dansen Ceilidh, mens en søndagstur til havnens pir iført skolens røde kapper ligger godt inne i rutinene.

Mitt budskap til deg som vurderer å starte studier eller karriere i utlandet er at om du velger å gripe sjansen, får du ikke bare en utdanning eller en jobberfaring som du kanskje ikke hadde fått hjemme. Du får i tillegg en helt unik språk- og kulturforståelse du bare kan berikes med ved å være en del av den.

Kanskje får du også muligheten til å lære deg sekkepipe som en del av utdanningen din.

Les mer om dine studiemuligheter i Europa.


1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *