Skjegg og hipsterkultur

0 kommentarer
 
 

Det er ingen hemmelighet at London er full av hippe folk – eller i det minste folk som ser på seg selv som hippe.

Du har sikkert hørt det før; du er ikke en hipster om du definerer deg selv som en hipster. Poenget med hipstere er tross alt å skille seg ut fra andre, og det er en smule vanskelig om en plutselig befinner seg i en stor subkultur hvor ting som retrosykler, alternativ musikk, finkjemmet skjegg, store briller og ”flat white»-kaffe er kollektive kjennetegn.

Hipster ble først en definisjon i beat-kulturen på 50/60-tallet i USA, men har i løpet av de siste årene blitt en stereotyp mange liker å gjøre narr av. Noen argumenter for at hipsterismen faktisk er konstruert av kommersielle markedskrefter for å gjøre såkalt indiekultur til et konsumerbart produkt. Når vi ser på salget av stilfulle Apple-produkter er det kanskje noe i det.

I bunn og grunn handler det om at i sin streben for å bli sett på som annerledes har hipsteren lagt ut på en håpløs jakt etter det nye og hyper-moderne. Det er med andre ord ikke snakk om å like noe på ekte, men heller over en kort tidsperiode før en rusher videre til noe annet. Hva er vel mer pretensiøst enn: ”Jeg liker dette bandet nå, men du har sikkert ikke hørt om dem…”

Personlig er jeg ikke så kjapp til å dømme hipsteren (selv om det muligens kan høres sånn ut). Ungdom har til enhver tid prøvd å finne seg selv i en eller annen subkultur, enten det være seg punkerne på 60-tallet eller glam-rockerne 20 år senere. De skulle også ”skille seg ut”, selv om det ikke akkurat var få med permanent på det glade 80-tallet.

En artikkel i The Guardian påpekte at hipsterkulturen faktisk kan være bedre for miljøet. De er rett og slett ikke så opptatte av materielle ting som tidligere generasjoner. Det er ikke like viktig å ha en Porsche i garasjen eller drikke champagne hver helg. Faktisk har salget av champagne gått ned med 50 prosent siden 80-tallet, mens kaffe har gått opp med nær 80 prosent. Hipstere har en tendens til å tenke mer miljøbevisst og de handler i tillegg ofte i bruktbutikker. Legg til en god blanding vegetarianere og veganere, og man kan nesten begynne å se litt lysere på framtida.

Hipstere er også kjent for å være ustyrtelige glade i lokale, selvstendige kafeer og butikker, og det burde man kunne se på i et positivt lys. På den annen side er det lett å latterliggjøre de mange snodige butikkene som popper opp – for eksempel ”Cereal Killer Cafe” i Brick Lane i London der de to eierne selger skåler med frokostblanding til en nokså stiv pris. Nå har det kommet et lignende sted til Kingston (hvor jeg bor), og mange rynker på nesa av dette nye tilskuddet til den lokale handelsstanden. Jeg er, på min side, glad for alle nye butikker og kafeer som ligger utenfor byens massive (og uutholdelige) kjøpesenter.

Dette innlegget startet egentlig som en liste for og i mot å dra på en skjegg-galleriutstilling i Somerset House. Det lukter hipster lang vei, men det er kanskje ikke så ille når en tenker over det. Også er jeg veldig fan av menn med skjegg, da.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *