ForbrukerHva skjer i Europa?Kultur og reise

Dine rettigheter når flyet er forsinket

Dine rettigheter når flyet er forsinket

Med flyselskaper i storstreik kan det være greit å vite hvilke rettigheter du har dersom flyet ditt er forsinket eller kansellert. Disse rettighetene er et resultat av EUs arbeid for bedre forbrukerbeskyttelse, og gjelder i alle land som er medlem av EU eller EØS.

To timer: Dersom flygningen er på 1500 kilometer eller mindre har du krav på rimelig med mat og drikke. Er det så sent at flyet ikke går før dagen etter har du krav på hotellovernatting og transport til og fra hotellet.

Tre timer: Du har den samme retten til mat, drikke og hotell som ovenfor dersom flyturen er over 1500 kilometer og innenfor EU/EØS, eller under 3500 kilometer og utenfor EU/EØS.

I tillegg kan du kreve å få penger fra flyselskapet. På flygninger opptil 1500 kilometer får du 250 euro. Flygninger innen EU/EØS-området på over 1500 kilometer og flygninger utenfor EU/EØS på mellom 1500 og 3500 kilometer gir 400 euro. Alle andre flygninger gir 600 euro.

Skyldes forsinkelsen ekstraordinære hendelser, som ikke flyselskapet kan lastes for, har du ikke krav på penger. Det gjelder for eksempel uvær og is på rullebanen.

Fire timer: De samme rettighetene som over. Nå gjelder disse også for flygninger utenfor EU/EØS på over 3500 kilometer.

Fem timer: I tillegg til det som er nevnt over kan du kreve å få pengene tilbake for billett som ikke er brukt. Det gjelder også billett som er brukt dersom den ikke lenger tjener formålet i din opprinnelige reiseplan. Du har også krav på returflygning til opprinnelig startsted.

– Kansellert: Du har krav på det som står i punktene over. Istedenfor å få pengene tilbake for billett, kan du i tillegg kreve omruting snarest mulig til det endelige reisemålet, eller på en senere dato etter ditt eget valg. Hvis du takker ja til å få pengene tilbake for dine billetter, vil flyselskapet ikke være pliktig til å gi deg mat, drikke og hotell lenger.

Se forbrukerrådets nettsider for mer informasjon.

Her kan du lese mer om forbrukerrettigheter i Europa.

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *