Sofavelgerne tar Estland med storm

0 kommentarer
 
 

Søndag 1. mars går estlendere til valgurnene. Men egentlig er det bortkastet tid. De kan like gjerne bli sittende hjemme i sin egen stue, ta opp mobiltelefonen og stemme med den.

Å avgi stemmen sin på internett er ikke noe nytt i Estland. Denne mulighet de har hatt siden lokalvalget de hadde i 2005. Den gangen var det litt over 9300 mennesker, eller 1,9 prosent av alle som stemte, som foretrakk å gjøre det fra eget hus. Siden den gang har andelen som stemmer via internett steget for hvert eneste valg.

Ved Europaparlamentsvalget i mai i fjor benyttet 103.000 mennesker seg av denne muligheten. Det er nesten en tredjedel av alle estlendere som stemte ved det valget. Da får ordene sofavelger og hjemmesitter en ny betydning.

På teknologitoppen
At Estland går i bresjen for denne demokratiske og teknologiske utviklingen er ingen stor overraskelse. Det baltiske landet har markert seg som en teknologisk ledestjerne i Europa, med et gründermiljø som blant annet står bak Skype. Ingen andre land har raskere bredbåndslinje og de har flest nyetablerte selskaper per innbygger, mange av dem innen IT og teknologi.

Hva er vel ikke da mer naturlig enn å bruke denne teknologiske spisskompetansen til å gjøre demokratisk deltagelse mer tilgjengelig?

Helt trygt
Et ankepunkt for mange mot å stemme på nettet er at de ikke har følt at det kan være 100 prosent trygt. Til dem sier Taavi Rõivas, statsminister i Estland: Joda, det er det.

Det eneste man trenger er å laste ned stemme-appen, hvor man logger inn på samme måte som på nettbanken eller Altinn her i Norge. Dette sikrer at man er like trygg som når man går inn i et vanlig stemmeavlukke. Når man er logget inn finner man den kandidaten man liker best og avgir sin stemme. Hele sekvensen tar under ett minutt.

Er du fortsatt ikke overbevist? Ta en titt på Taavi Rõivas, som viser hvor enkelt det lar seg gjøre.

Her kan du lese hvordan norske Dyre Vaa har det som student i den estiske hovedstaden Tallinn.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *