Plzen

Pilsens hjemby

0 kommentarer
 
 

5. oktober 1842 brygget Josef Groll fra Bayeren historiens første pilsner. Lite visste nok han om at dette kom til å bli den mest konsumerte øltypen i verden.

Navnet fikk den etter Plzen, som var stedet hvor ølet ble brygget. Byen som i ligger Böhmen i Tsjekkia var på den tiden en del av keiserdømmet Østerrike. Plzeňský Prazdroj var bryggeriet. I dag er det mer kjent under sitt tyske navn, Pilsner Urquell.

Umiddelbar suksess
Da Groll og de andre ølbryggerne tappet den første ølen så de noe de ikke hadde sett før. I motsetningen til datidens øl var pilsen klar og gylden. Den store forskjellen lå i gjæringsprosessen.

Pilsner Urquell

Etter over 170 år blir fremdeles Pilsner Urquell brygget i Plzen. Foto: Wikipedia Commons

Pilsen hadde en lettere og mer forfriskende smak enn alt annet de hadde drukket tidligere. De kunne se rett gjennom ølen til den andre siden av det böhmiske krystallglasset den var tappet i. Dette var unikt i en tid hvor øl stort sett var mørkt og tungt.

Med det var pilsen født, og byen gikk inn i historiebøkene.

Pils ble en umiddelbar suksess. I løpet av kort tid ble den eksportert til hele Østerrike. Hver morgen gikk det et eget tok fra bryggeribyen til Wien, keiserdømmets hovedstad. Ikke lenge etter sto resten av Europa og USA for tur.

I dag blir det brygget ulike varianter av pils over hele verden, og ingen annen øltype drikkes i lik stort monn. Men skal du ha en den originale smaken må du dra til Tsjekkia. Der bruker de samme ingredienser som de gjorde for over 170 år siden.

Plzen i dag
Øl er fortsatt en viktig del av Plzens identitet. Pilsner Urquell holder fremdeles til i byen. I tillegg har de mange mindre kjente, men vel så gode mikrobryggerier. De har også en årlig ølfestival og et eget ølspa, hvor besøkende kan bade i øl.

I tillegg til sine barer, bryggerier og ølmuséer, kan den tsjekkiske byen i år smykke seg med tittelen europeiske kulturhovedstad, noe som den deler med Mons i Belgia. Så liker du øl og kultur, eller en av de to, vet du hvor du burde legge turen i år.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *