Hva skjer i Europa?Kultur og reise

Museumsmagi i London

Museumsmagi i London

Englands hovedstad er et populært feriemål for nordmenn, og vi bruker ofte store deler av budsjettet vårt på nokså intensive shoppingrunder i Oxford Street. Med den svake krona hengende over oss kan det kanskje være smart å sjekke ut billige (eller gratis!) alternativer i storbyen, og heldigvis er London også et mekka for museer!

Nå er jeg riktignok ingen museumsekspert, men i løpet av mine 2,5 år i London føler jeg at jeg likevel kan uttale meg ganske greit om hvilke museer du absolutt må få deg. Her har jeg samlet et knippe av mine favoritter – både kjente og noen utenfor allfarvei:

V&A Museum
Victoria & Albert Museum i South Kensington i Vest-London er nesten verdt en tur bare for å få med seg selve bygningen. Det er et storslått bygg med stor takhøyde og går en opp i øverste etasje får man god utsikt over byen, og også til National History Museum som ligger rett i nærheten. Museets fokus er på design og formgivning, og det gir et interessant innblikk i stilhistorien verden over. Kinesiske vaser, britisk gotisk design og en egen utstilling til brudekjoler er bare noe av det du kan få med deg her. Inngang er gratis (men noen utstillinger kan kreve en liten inngangssum).

Cromwell Road, London SW7 2RL

Victoria and Albert Museum. Foto: David Iliff, Wikipedia Commons
Victoria and Albert Museum. Foto: David Iliff, Wikipedia Commons

Tate Modern
Selv om dette museet er relativt ferskt i forhold til 1800-talls museer som British Museum og allerede nevnte V&A Museum, er det blitt utrolig populært siden det åpnet i 2000. Nærmere fem millioner besøker kunstmuseet i året, og her kan de få med seg en mengde kjente verker i tillegg til ny, moderne kunst. Igjen er også bygningen verdt et besøk i seg selv. Opprinnelig var dette et kraftverk og de massive generatorene er fortsatt på display i første etasje. Museet har flere midlertidige utstillinger, og for tiden har de blant annet en stor fotoutstilling som tar opp temaer som krig og konflikt de siste 150 årene.

Bankside, London SE1 9TG

Tate Modern er et av verdens fremste museer innen moderne kunst. Foto: Hans Peter Schaefer, Wikipedia Commons
Tate Modern er et av verdens fremste museer innen moderne kunst. Foto: Hans Peter Schaefer, Wikipedia Commons

Sherlock Holmes Museum
Den fiktive detektiven har nylig hatt en renessanse med BBC-serien «Sherlock», spilt av Benedict Cumberbatch. Er du fan av TV-serien, filmene eller bøkene er en tur til 221B Baker Street et absolutt must. Her kan du ta en titt inn i hjemmet til Sherlock, og det er nesten så en glemmer at han bare er en fiksjonell karakter. Rommene er utstilt med voksfigurer og andre eiendeler tilhørende enten Sherlock, Dr. Watson eller Mrs. Hudson. Museet er både koselig og intimt, men det kan fort fylle seg opp i helgene.

221b Baker Street, London NW1 6XE

Sherlock Holmes Museum. Foto: Wikipedia Commons
Sherlock Holmes Museum. Foto: Wikipedia Commons

National History Museum
Dette naturhistoriske museet har en samling på over 80 millioner gjenstander innen alt fra botanikk til zoologi. Mest kjent er kanskje de majestetiske dinosaurskjelettene samt utsillingen av de mange eksemplarene som ble samlet inn av Charles Darwin. Museet har også fått navnet «naturhistoriens katedral» grunnet den nærmest kirkelignende strukturen. En kan fort bruke en hel dag her, og det er virkelig fascinerende å se hvor mange merkeldige og merkverdige skapninger som lever (eller har levd) på planeten vår. Gratis inngang.

Cromwell Road, London SW7 5BD

 

Natural History Museum. Foto: Wikipedia Commons
Et av de kjente dinosaurskjelettene på Natural History Museum. Foto: Wikipedia Commons

The Cartoon Museum
Du trenger ikke å være en tegneserienerd for å bli fascinert av dette museet. Spredt over tre gallerier kan en lære mer om engelsk tegneserietradisjoner fra 1800-tallet og fram til nåtiden, og det innebærer alt fra tegneserier for barn til sosial satire. Den siste tiden har franske Charlie Hebdo blitt et bevist på hvor mye makt som faktisk ligger i en blyant, og hvor mye en kan si om samfunnet gjennom noen få karikaturer. Tegneseriemuseet blander komikk og alvor, og passer godt for både store og små.

35 Little Russell Street, London WC1A 2HH

 

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *