Design i Tallinn

Design og innovasjon i Tallinn

0 kommentarer
 
 

Ved masterprogrammet design and engineering handler ikke eksamenstiden om lesing, pugging og skriftlige prøver. Hvert semester produseres prototyper, plakater og presentasjoner for et offentlig arrangement, som er vår eksamen.

Juleferien i Norge er over, og ved ankomst Tallinn er det kun to uker igjen til semesteret skal avsluttes. På masterprogrammet design and engineering ved Tallinn University of Technology er det ikke skriftlige eksamener som står i fokus, men presentasjon av semesterets resultater foran et kritisk publikum.

Både første og annen års studenter, fra til sammen 13 land, har siden september i fjor arbeidet på designprosjekter, med temaet utfordringer i det offentlig rom. Alle prosjektteamene sto fritt til å velge hva de ønsket å adressere gjennom sitt designprosjekt.

Gjennom research, utveklsing av ideer og godt designarbeid kommer de ut på andre enden av semesteret med et produkt som adresserer denne utfordringen. Det har blitt arbeidet på design for å takle blant annet vintermørket, vinterdepresjon, støy, skitne toaletter og mangel på sykkelstativer.

Eksamen tar form som en messe, hvor alle prosjekter blir presentert for et publikum av både professorer, media og andre interesserte. Publikum kan også besøke stands for å få vite mer om prosjektene, sluttproduktene og hvordan de har kommet fram til nettopp denne løsningen.

Det er nemlig ikke alltid like lett å forstå produktene uten god forklaring, hvordan kan for eksempel årets beste prosjekt være en refleks, når den er designet for å bekjempe inaktivitet, depresjon og mangel på sosial omgang i vinterhalvåret? Blinkie som dette produktet heter, tar sikte på å få inneslutta nordboere til å åpne seg opp og snakke med fremmede. Blinkie er koblet opp mot smarttelefonen din og vil, når den oppdager en annen bruker med matchende interesser i nærheten, lyse opp og lage lyd for å melde fra om dette, og med det invitere til samtale.

PetLight er et annet produkt som har fokusert på vinteren, nærmere bestemt mørket i vinterhalvåret, og problemene det medfører fot mange barn. PetLight er mørkeredde barns beste venn, et fjernstyrt mekanisk kjæledyr som lyser opp omgivelsene og gjør vintermørket trygt og mindre skummelt.

Det har også blitt designet et sammenleggbart sykkelstativ som skal kunne brukes for festivaler, midlertidige arrangementer og serveringsteder. Dette produktet heter FastPark og designerne har også lagt mye vekt på forretningsmodellen rundt produktet sitt.

En gruppe satt sammen av tre studenter fra Pakistan, India og Estland har forsøkt å effektivisere offentlige toaletter, og de har prøvd å få brukerne til å føle og forstå at toalettet er rent. Dette har de gjort på bakgrunn av at de fant ut at selv om offentlige toaletter er rene, føler brukerne fortsatt det motsatte.

Prosjektteamet bak Teeter var det største dette semesteret, med syv deltagere. De har fokusert på å tilby turister i Tallinn en spesiell opplevelse. Med produktet inviterer de turistene til å besøke destinasjoner som strendene rundt Tallinn, også i det kalde og forblåste vinterhalvåret. Teeter er en rullende vindstopper med innebygd lys og sitteplass, i tillegg til gratis trådløst nettverk for å bygge opp under den populære «selfien».

Det siste produktet som ble presentert på messen var Hütt, som er estisk og kan oversettes til noe i nærheten av hytte på norsk. Hütt har fokusert på sjenerende støy i det offentlige rom, og med sin komfortable utendørs sittegruppe tilbyr de stillet og ro til en god samtale.

Dette er mitt tredje semester på masterprogrammet design and engineering, men jeg blir fortsatt like overasket over resultatene av prosjektene jeg og mine medstudenter arbeider fram. Ved oppstarten er det umulig å se hva som kommer til å ende opp som sluttprodukt. Når vi gjør disse prosjektene starter vi på bar bakke og vi prøver å finne problemer vi ønsker å løse, eller situasjoner eller områder hvor vi ser potensialet for forbedringer.

Gjennom å forstå problemet, brukeren og situasjonen bedre, brukes designteorien og ideskaping for å komme opp med et produkt som kan løse problemet, eller forbedre situasjonen vi har identifisert. Produktene testes og forbedres om og om igjen, fram til vi er fornøyd. Det er nok mange som tenker på design som et fag som først og fremst omhandler estetikk, men det viktigste med produktdesign er funksjonalitet og bruksverdi.

Les mer om dine muligheter som norsk student i Europa.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *