Kultur og reise

Plzen og Mons tar over som kulturhovedsteder

Plzen og Mons tar over som kulturhovedsteder

1. januar gikk startskuddet for et innholdsrikt år for den tsjekkiske byen Plzen og Mons i Belgia. I 2015 skal de to byen bære tittelen europeisk kulturhovedstad. Det blir et år fylt med utstillinger, konserter og teaterforestillinger.

Med et mål om å synliggjøre mangfoldet i den rike europeiske kulturarven, tok den greske kulturministeren Melina Mercouri og hennes franske kollega Jack Lang initiativet til å etablere Den europeisk kulturhovedstad. Dette er i dag en viktig del av EUs kulturpolitikk.

Siden Athen var den første kulturhovedstaden i 1985, har over 40 byer kunnet bære tittelen. Blant disse er Stavanger og Bergen. I år er det Plzen og Mons sin tur til å vise frem sin beste side, etter at de tok over for svenske Umeå og latviske Riga.

Plzen, som er hjemsted til det originale pilsnerølet, ligger vest i Tsjekkia. Her starter kulturåret for alvor 17. januar, da den kjente sveitsiske linedanseren David Dimitri skal opptre sammen med Plzens philharmoniske orkester.

Paora_Tuhaere,_by_Gottfried_Lindauer_2 wikipedia commons
Gottfried Lindauer er kjent for sine portretter av maorifolket.

Et av de store høydepunktene i løpet av året er en utstilling med kunstneren Gottfried Lindauer, som selv var født i Plzen. Fra 6. mai til 20. september vil 44 av hans mest kjente portretter vises på galleriet Západočeská galerie v Plzni. Portrettene, som ble laget på 1800-tallet, viser det newzealandske urfolket maorier.

Her kan du se hele programmet til Plzen.

I Mons, som ligger i Vallanio i Belgia, er tema for året ‘Opplysning‘. Det første store arrangemenetet finner sted 24. januar. Da vil publikum få utdelt sølvponcoher samtidig som tusenvis av stearinlys vil bli tennt i byens sentrale park. Dette skal skape en magisk stemning, hvor folket er en viktig del av arrangementets utrykk.

Allerde dagen etter åpner en utstilling med Vincent van Gogh. Utstillingen viser over 70 tegninger, malerier og brev fra tidlig i hans karriere. Det var da han satt standaren for hva som skulle bli et av verdenshistoriens mest betydningsfulle kunstnerskap.

Her kan du se hele programmet til Mons.

Så planlegger du en kulturell reise i løpet av året er Plzen og Mons to gode alterativer. Og vil du begynne å planlegge for 2016, kan du legge turen til San Sebastián i Spania og Wrocław i Polen!

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *