Hva skjer i Europa?Studier

Blåmandag, Bjørnson og Mandagsbarn

Blåmandag, Bjørnson og Mandagsbarn

Vi har alle noen mandager i livene våre som er litt ekstra mandag, og da ikke på den gode måten. Min mandag over, eller under om du vil, alle andre er den første hverdagsmandagen i januar.

Det blir bare ikke mer blåmandag enn akkurat denne dagen. Ikke nok med at det er starten av en arbeids- eller studieuke, men denne mandagen symboliserer alle de kommende mandager gjennom hele året. Jeg hørte nylig på Veronica Maggios låt måndagsbarn, og jeg må si at i starten av januar er det veldig lett å identifisere seg med at ”det är måndag snart, men jag lever för ikväll”.

Det å gå fra juleferie, med all den hygge, ribbe, pinnekjøtt, and, kalkun og boblevin den byr på, tilbake til hverdagen gjør selv den mest disiplinerte morgenfugl til et måndagsbarn.

Kanskje var det akkurat dette antiklimakset av en bakjul som gjorde at Bjørnson i sin tid valgte seg april. Jeg skjønner godt at han av popularitetshensyn lot være å velge seg januar. Dette mener jeg selvfølgelig ikke til forkleinelse for noen av alle de hyggelige menneskene som tilfeldigvis feirer fødselsdagen sin i januar. Jeg tenker bare at Bjørnstjerne i sitt skarpsinn kan ha vært inne på noe – det er jo ingen ved sine fulle fem som frivillig ville valgt januar over desember eller for den saks skyld april, mai eller noen av de andre månedene vi kan velge fra.

Nå er altså januar 2015 kommet, også til utenlandsstuderende i Aarhus, og det valgte den å gjøre bare litt mer januar enn den pleier. Det er sikkert mange nordmenn som har fått med seg at kronekursen har stupt, jeg kan raportere om at den danske krona desverre ikke har stupt tilsvarende. Jeg sender varme tanker fra min studentøkonomi til alskens valutahandlere som akkurat nå har bestemt seg for at den norske krona ikke var verd så mye likevel, håper dere får god bruk for studielånet mitt.

Om jeg nå setter kronekursen til side for et øyeblikk, må jeg innrømme at det faktisk også er hyggelig å komme tilbake til studiehverdagen og dens rutiner. Det føles godt å tilbringe time etter time i Det Jyske Musikkonservatoriums øverom med nytt repertoar.

Det er til og med deilig å blåse støv av joggeskoene og gi seg i kast med den delen av pinnekjøttet som har ubedt bestemt seg for å bli værende litt lenger. Jeg er ingen selvplager, så jeg skal være den første til å innrømme at det også er slitsomt, vondt og vanskelig, men tilfredstillelsen ved å nok en gang la viljestyrken triumfere over søt, fet og god julemat er stor. Så får vi håpe at disiplinen i 2015, viser seg å være noe mer levedyktig enn tidligere års nyttårsforsetter, og at blåmandagene forover ikke døyves med sjokolade, netflix og billig dansk øl.

Når det er sagt ligger det visst noen plater Freia melkesjokolade i mitt danske kjøleskap, rett ved siden av noen kalde Carlsberg som desember ikke klarte å gjøre kål på. Hvor lenge varer egentlig sånne nyttårsforsett i Danmark?

Les mer om stipend og lån til studier i utlandet.

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *