Mye på spill i gresk presidentvalg

0 kommentarer
 
 

Det er tid for presidentvalg i Hellas, demokratiets fødested. Det kan føre til politisk uro i landet.

Mandag 8. desember overasket den greske statsministeren Antonis Samaras med å fremskynde presidentvalget med to måneder, første valgrunde vil bli holdt onsdag 17. desember, deretter 23. og 29. Det er parlamentsmedlemmene i landet som skal stemme.

Høyt spill
Dette er sett på som høyt spill av Samaras. Selv om presidenten har lite reel makt, vil valget avgjøre den sittende koalisjonsregjeringens skjebne.

For at en kandidat skal vinne kreves det støtte fra minst 180 av landets 300 parlamentsmedlemmer. Den sittende regjeringen har kun et flertall på 155, og statsministeren har vært ute på stemmejakt for å sikre at sin kandidat vinner.

Lykkes Samaras kan det skape etterlengtet ro for den skjøre koalisjonsregjeringen.

Statsminister Antonis Samaras satser mye på et kort.

Statsminister Antonis Samaras satser mye på et kort.

Skulle han derimot ikke lykkes blir det parlamentsvalg i Hellas tidlig neste år. Det er dårlige nyheter for regjeringspartiene, som gjør det svakt på meningsmålingene.

Upopulære sparetiltak
Det gjør derimot ikke det venstreorienterte og EU-skeptiske partiet Syriza. De har gått hardt ut mot de meget upopulære sparetiltakene, som Hellas har måttet innføre for å få lån til å komme ut av den økonomiske krisen landet har vært i siden 2008.

Med disse tiltakene føler mange grekere at de har måttet betale prisen for problemer skapt av politikerne. Velferdsgoder har blitt redusert og arbeidsledigheten er på over 25 prosent. I aldersgruppen 15 til 24 år er det rundt 50 prosent som står uten jobb.

I starten av desember ble det vedtatt at sparetiltakene skulle forlenges med ytterligere to måneder.

Ytterliggående partier på fremmarsj
Syriza lover å avslutte sparetiltakene umiddelbart. Det har gjort at de får 27,5 prosent på meningsmålingene. Partiet til Samaras ligger på 23 prosent. Det venstreorienterte paritet har også ført en hard linje mot euroen, noe som har skapt frykt for at landet kan trekke seg ut av valutasamarbeidet.

Jean-Claude Juncker, EU-kommisjonenes president, har kommet med en oppfordring til grekerne om å ikke gi makten til ytterliggående partier, som finnes både på høyre og venstre side av den politiske skalaen. Blant annet har det fascistiske partiet Gyllent daggry har vokst seg store i Hellas de seneste årene.

Det er ikke bare i EU den greske situasjonene har ført til usikkerhet. Det er ventet at også finansmarkedene vil reagere negativt på hva et eventuelt regjeringsskifte vil føre til. Bare ved at Samaras kunngjorde flyttingen av presidentvalget falt børsen i Athen med 13 prosent, det er det største fallet i løpet av en dag siden 1987.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *