Femten fakta om Finland

2 kommentarer
 
 

Nokia. De tusen sjøers land. Angry Birds. Hva mer vet du egentlig om Finland, vårt naboland i øst?

Her har du femten fakta om Finland du kan briljere med neste gang vårt vakre naboland er samtaletema.

1. Ingen i verden drikker så mye kaffe som finner. Hvert år konsumerer den jevne finne 12 kilo kaffe. Det er mer enn dobbelt så mye som italienere og nesten tre ganger mer enn spanjoler.

2. Finsk er et av få språk i Europa som ikke tilhører den indoeuropeiske språkfamilien. Det er derimot i den finsk-ugriske språkgruppen, samme med blant annet ungarsk og estisk.

3. Det andre offisielle språket i Finland er svensk. Omtrent 5,5 prosent av landets befolkning har det som morsmål. For hundre år siden var dette tallet over dobbelt så høyt. Tidligere statsminister Alexander Stubb, som gikk av i 2015, var den første finlandssvenske statsministeren på 55 år.

Finlands tidligere statsminister Alexander Stubb er en ivrig triathlonløper.

Alexander Stubb er også en ivrig triathlon-utøver.

4. Utdanningssystemet i Finland er regnet for å være det beste i Europa.

5. Blir du tatt for å kjøre for fort i Finland, vil størrelsen på boten være basert på hvor mye du tjener. Har du høy inntekt er boten også høy. Rekorden ble satt av Jussi Salonoja i 2003, da han kjørte i 80 kilometer i timen i en 40-sone. Ettersom han hadde en inntekt på 61 millioner kroner, var fartsboten på 1,5 millioner.

Saimen, eller Saimaa på finsk, er den største innsjøen i Finland.

Saimen, eller Saimaa på finsk, er den største innsjøen i Finland.

6. Finland blir noe feilaktig referert til som «de tusen sjøers land». I realiteten er det rundt 188.000 innsjøer i Finland på over 500 kvadratmeter.

7. I følge Transparency International var Finland i 2015 det nest minst korrupte landet i verden, kun slått av Danmark.

8. Siden 2007 har det ikke vært noen telefonkiosker i Finland.

9. Finland har en egen dag dedikert til å feile. 13. oktober hvert år oppfordres alle til å legge sine hemninger til side og med det miste frykten for å feile.

10. Ingen andre land i verden har like mange metal-band per innbygger som Finland. For hver hundretusende finne er det 53,3 metal-band.

11.I følge Reporters Without Borders er Finland best i verden når det kommer til pressefrihet. Det har de vært hvert år siden 2002, som var det første året rangeringen ble publisert.

12.Finland har fostret mange stjerner innen hockey, langrenn, skihopp og motorsport, men den finske nasjonalsporten er det ganske ukjente pesäpallo, eller boball på norsk. Sporten kan minne litt om mer kjente baseball.

13. At finner elsker sin sauna er på ingen måte en myte. Fordelt på 5,3 millioner mennesker er det 3,3 millioner saunaer i Finland. Sauna er faktisk det eneste finske ordet som har funnet sin vei inn i det engelske språket.

14. I 2010 ble Finland det første landet i verden som gjorde brebåndstilgang til en allmenn rettighet.

15. Finland har spesialisert seg på å arrangere merkelige mesterskap. Det konkurreres blant annet i mobiltelfonkasting, konebæring, luftgitarspilling og saunasitting. Sistnevnte hadde et tragisk utfall i 2010, da en deltager satt for lenge i saunaen og døde som følge av skadene han pådro seg.

BONUS! Eurovision-vinnerne Lordi er også finske.

BONUS! Eurovision-vinnerne Lordi er også finske.


2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *