Hva skjer i Europa?

Remember, remember! The fifth of November

Remember, remember! The fifth of November

Remember, remember! The fifth of November, The Gunpowder treason and plot;
I know of no reason why the Gunpowder treason should ever be forgot! 

En sen kveld den fjerde november 1605 har en gruppe menn samlet seg i en mørk kjeller rett under parlamentskammeret til «House of Lords» med en plan om å sprenge bygget under åpningen av parlamentet.

«The Gunpowder Plot» var ment hovedsakelig for å drepe den protestantiske Kong James den første og erstatte tronen med en katolikk. Men plottet ble stanset av et anonymt brev og Guy Fawkes ble funnet under kjelleren med 36 tønner krutt. Hans skjebne ble ikke pen, og regjeringen var spesielt opptatt av å gi han en grusom straff som avskrekkelse for andre mulige terrorister.

409 år senere blir den femte november feiret med fyrverkeri og Guy Fawkes er blitt en nasjonal figur med en sentral plass i britisk historie. Han ligger svært godt an til å vinne BBC sin kåring av «Greatest britons».  Fawkes blir også ofte referert som den siste mannen som vandret inn i parlamentsbygget med ærlige intensjoner.

Storbritannia er grunnlegger av parlamentarisk demokrati, og blir ofte nevnt i sammenhenger som det landet i Europa med lengste demokratiske verdier og tradisjoner. Den 5. november er derfor ikke bare en dag for fyrverkeri og barnerim.

Det er også en dag som blir markert som en stor protest-dag. Utenfor parlamentsbygget i London samles store systemkritiske grupper, mange av dem iført Guy Fawkes-maske, som blir brukt et symbol på opprør, systemkritiske protester og endret samfunnsdynamikk. Innsatsen har endret seg på de 400 årene, men ikke det faktum at det er et autoritært opprør. I 1605 var det kongen, i dag er det staten.

Likevel kan man også se på Guy Fawkes-dagen som en markering hvor en ikke skal glemme at demokratiske systemer ikke er en selvfølgelighet i dagens moderne verden, og det er mange land i denne verden som bruker Guy Fawkes på den motsatte måten, nemlig å etterstrebe et demokratisk system som til syvende og sist gagner folket. Fortsatt den dag i dag, undersøker parlamentets vakter kjelleren under «The Palace of Westminster» altså selve regjeringsbygget, kvelden før den årlige åpningsseremonien, bare for å være på den sikre siden.

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *