Eat In,Yoni Nimrod

Velkommen til det gastronomiske universitet!

0 kommentarer
 
 

Hva får 400 mennesker til å bruke hele dagen på å lage mat, ta med seg denne maten til to langbord mitt i byen? Hvit duk og plastikkbestikk. Hva får 400 mennesker til å sitte rundt disse to langbordene; helle vin i glasset, aldri ditt eget glass først, og spise maten alle har laget?

Velkomstuken til de nye studentene avsluttes med noe unikt. Noe som har en atmosfære som kun finnes her. Folk snakker om en egen rus man kun får denne kvelden. Det er den årlige EAT-IN til University of Gastronomic Sciences (UNISG.) 400 mennesker som hamrer på bordet med knyttnevene, som en hyllest til maten.

Hvordan ønskes man vanligvis velkommen til et nytt universitet i Norge? Med en fadderuke. Jeg skal holde meg for god til å rakke ned på konseptet, dere vet hva jeg prater om.

Hvordan ønsker man velkommen til UNSIG? Med en EAT-IN. Jeg skal gjøre alt jeg kan får å få alle til å forstå konseptet, dere vet ikke hva jeg prater om.

Forberedelsene til den store middagen pågår hele dagen. Foto: Ynoi Nimrod

Forberedelsene til den store middagen pågår hele dagen. Foto: Ynoi Nimrod

Vi har ingen fadderuke. Vi har en fadderdag. Denne dagen kunne ikke vært byttet bort om det sågar var med verdens største toga-fest.

Oppmøte klokken ni om morgenen, for de nye studentene. Vi eldre har skjønt at vi er i Italia, og vi kommer til å starte senere. Og som tenkt, borgemesteren er forsinket til velkomsttalen hun skal holde. Egentlig oppmøte rundt klokken ti. 85 nye studenter står i grupper på en Piazza i sentrum, 30 internasjonale og resten fra Italia.

Gamle og nye studenter går sammen i mindre grupper, nå skal vi vise dem rundt. Hva som er viktig. Og de spør om alt de lurer på. Vi starter med økologisk espresso på en av de bedre barene. Deretter omvisning hos en av de beste bakerne i byen. På vei dit gikk vi innom slakteren og kjøpte med litt salsiccia di Bra, rå pølse. Vi får brød, nybakt ut av ovnen, fin frokost med pølsen.

Videre viser vi dem det eneste stedet du kan kjøpe iskrem på geit, latterlig godt. Deretter besøk hos han som selger kaffe, sjokolade, nøtter, spontanfermentert øl og vin fra Georgia. Samt jellybeans og passe salt lakris. Han har egentlig alt, og han vet alt. Han gir oss smaksprøver på alt, forteller om alt.

Etter de nye studentene er ferdig med lunsj, som de får av kommunen som en velkomstgave, drar vi en kjapp tur på markedet. Fortsatt gode plommer. Fennikelen er på topp. Tomatene er store og saftige. Ostebutikken må vi heller ikke glemme. Kjapt inn for å kjøpe mascarpone, ender opp med å smake på ti ulike oster.

Foto: Yoni Nimrod

Skål! Foto: Yoni Nimrod

Vi har rundt tre timer igjen. Vi åpner et par flasker vin, et par øl. Vi lager mat. Fem nye og tre eldre studenter på kjøkkenet. Vi har trukket lapper som skal gi oss en pekepinn på hva vi skal lage. Vi har to salater, foccacia og dessert. Vi lager en potetsalat med hjemmelaget majones og lilla poteter. VI lager en enkel salat med grønnsaker fra markedet. Lager seg selv. Vi lager foccacia. Og vi lager en variasjon på french toast. Oppskrift fra han i klassen som hadde en stage (internship) som dessertkokk på NOMA.

EAT-IN starter kl 20.30. Vi er der 21.00. Siamo in Italia. Noen er her, andre er på vei. Maten blir levert, vi setter oss, hilser på de rundt og skjenker i vin. Vi spiser. Tar en bit og sender skålen videre. Alle deler det alle har laget hele dagen. Vin blir skjenket. En i tredjeklasse klatrer opp på bordet, og vil utbringe en skål til de som har organisert kvelden. 400 mennesker hamrer i bordet, roper SALUTI!

Når vi har spist opp, går flertallet av oss til det huset som ligger litt utenfor byen, det huset som har studenthagen, og den store gårdsplassen. Det huset som har 200 vinflasker som vi leverte der i løpet av dagen. Det huset hvor vi danser, drikker, blir kjent og smiler til solen begynner å gå opp.

Jeg ser rundt meg. De nye studentene forstår det ikke. Jeg forstår det heller ikke. Men jeg vet, at det vi har opplevd denne dagen er ubeskrivelig. Det er en egen rus. Som kun finnes i Bra, Piemonte, Italia. Den ene gangen i året når vi arrangerer EAT-IN. 400 mennesker, 100 nasjonaliteter. Spis!


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *