Ingen snarlig retur for CE Europa

0 kommentarer
 
 

Den katalanske regjering har avlyst den planlagte folkeavstemningen om løsrivelse, som skulle finne sted 9. november i år. Vi må dermed vente før vi får svar på hvordan et selvstendig Catalonia kan bli, ikke minst med tanke på fotballen i regionen.

Den spanske grunnlovsdomstolen kunngjorde i september at de vil avgjøre om en avstemning om selvstendighet vil være i strid med grunnloven, noe som lenge har vært hevdet av regjeringen i Madrid. Det er ventet at denne prosessen vil ta flere år. Regjeringen i Catalonia har nå meldt at de ville komme med et alternativ til den uavklarte folkeavstemningen.

En potensiell løsrivelse for Catalonia ville selvsagt fått store konsekvenser, i Spania, og Europa for øvrig. Mange spørsmål måtte blitt besvart. Av den mer trivielle sorten er hvordan fremtiden ville sett ut for den stolte fotballtradisjonen i regionen.

Barcelona, Espanyol og Europa
Foruten La Liga-lagene Barcelona og Espanyol, er Catalonia hjem til lag som CE Sabadell FC, CD Condal og ikke minst CE Europa – det eneste sportslaget i verden med Europa i navnet.

De lever i dag et anonymt liv i skyggen av de to store lagene i regionen, men CE Europa er ikke ukjent for spill i øverste divisjon. 1920-tallet var klubbens storhetstid. De var helt i toppen av den daværende katalanske ligaen. Det ble både andre- og førsteplasser. I 1929 var de med på å grunnlegge La Liga, Spanias nasjonale øverste divisjon. Siden den gang har det meste gått nedover.

Ingen snarlig retur
Allerede i 1931 rykket de ned, og siden har de aldri kommet tilbake til det gode selskap. De har gått gjennom finansielle kriser, sammenslåinger og navnebytter. CE Europa er i dag å finne i gruppe 5 i spansk fjerdedivisjon, sammen med lag som Júpiter og Rubí. Ikke helt det samme som der de var i 1929, med verdenskjente klubber som Real Madrid, Barcelona og Athletic Bilbao.

Å vende tilbake til La-Liga virker så godt som umulig. Veien opp er for lang for det lille laget. Et selvstendig Catalonia kunne derfor vært en rask og behagelig snarvei oppover i systemet, tilbake til gammel storhet. Stopperen Oriol Dot kunne fått bryne seg på Messi og Neymar, mens midtbanespilleren Putxi kunne vist Iniesta hvordan man slår en skikkelig krosspasning.

Dessverre for CE Europa må de vente enda litt til.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *