Hva skjer i Europa?Studier

Europas største studentorganisasjon fyller 25 år

Europas største studentorganisasjon fyller 25 år

6. oktober 1989 så det som skulle bli Europas største studentorganisasjon så dagens lys. I dag, 25 år senere, består organisasjonen av mer enn 13.500 aktive medlemmer, fordelt på over 460 utdanningsinstitusjoner i 37 land.

I 1989 ble 32 studenter som hadde vært på utveksling gjennom det da nyetablerte EU-programmet Erasmus inviterte til et evalueringsmøte. Det kom frem at det var et behov for å bedre kontakten med de lokale studentene, de som vet hvordan man skal gå frem for å få leilighet, hva som skjer sosialt og praktiske ting rundt universitetet. Med ideen om at studenter kunne hjelpe andre studenter var grunnlaget for Erasmus Student Network (ESN) lagt.

Hjelper 180.000 studenter i året
Siden den gang har organisasjonen vokst jevnt og trutt. I dag består den av rundt 13.500 aktive medlemmer, som i hovedsak arbeider på frivillig basis. De holder til ved 463 utdanningsinstitusjoner i 37 land. Siden 2005 har de hatt en medlemsøkning på rundt 12 prosent per år. Den største delen av medlemmene er studenter som har kommet hjem fra Erasmus-utveksling.

Tanken om at studenter skal hjelpe studenter er fremdeles en bærebjelke i ESNs arbeid. Med integrasjonsverktøyet buddyprogrammet, hvor lokale studenter hjelper utvekslingsstudenter, tilbyr de årlige sine tjenester til rundt 180.000 studenter over hele Europa.

ESN i Norge
Ett av de 37 landene ESN holder til i, er Norge. Studentorganisasjonen har avdelinger i Trondheim, Molde, Ås, Oslo, Bergen, Alta og Agder. Her jobbes det for at studenter som kommer til landet skal få et godt og minneverdig opphold og for å sette mer fokus på fordelene ved å dra på utveksling.

– Lokalt jobber vi med å promotere utvekslingsmuligheter til de norske studentene, mens vårt hovedfokus ligger på å integrere innkommende studenter i lokalmiljøet. Dette gjør vi gjennom buddyprogrammer, internasjonale middager og turer rundt omkring i landet, forteller Johannes Kvam som er Education Officer i ESN Norge.

– Internasjonal erfaring er etterspurt
I et tøft arbeidsmarked har internasjonal erfaring og forståelse av andre kulturer blitt et stort konkurransefortrinn. I så måte er Erasmus et meget attraktivt tilbud. Ved direkte informasjonsarbeid mot studenter er dette noe ESN jobber med å fremme.

– Internasjonal erfaring blir bare mer og mer etterspurt i arbeidslivet og den uformelle kompetansen man utvikler på utveksling blir stadig mer vektlagt. I dag er mulighetene og støtteapparatene for å dra på utveksling bedre enn noensinne. Kombinasjonen av Lånekassens støtteordninger, Erasmus-stipendet og fravær av skolepenger gjør at du faktisk kan gå i pluss av å dra på utveksling. Ønsker du å ta undervisning på et tredjespråk gir Lånekassen også støtte til språkkurs, sier Kvam.

Du finner mer informasjon om ESN Norge på deres hjemmesider og Facebook-side.

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *