Etter å ha levd de siste to årene i Hongkong, trodde jeg at å flytte til Frankrike ville bli nesten som å flytte hjem. Selvfølgelig er Norge og Frankrike to forskjellige land, men vi er tross alt preget av den samme europeiske kulturarven.
Det var med denne vissheten jeg steg ut av flyet på Charles de Gaulle flyplassen i Paris, klar for å begynne studiene ved universitetet Sciences Po (Institut d’études politiques de Paris) campus Reims.
Det ville være galt å kalle meg frankofil, jeg hadde aldri vart på ferie i Frankrike, Fransk samfunnsliv viste jeg så godt som ingenting om, og ordforrådet mitt strak seg ikke mye lenger enn et gebrokkent ’’bonjour’’. Kort sagt, beslutningen min om å studere i Frankrike var preget av et ønske om å oppleve noe nytt uten å være for langt hjemmefra.
Språket viste seg å være den første utfordringen ettersom franskmenn stolt holder liv i stereotypen om at de ikke snakker engelsk. Dette var imidlertid overkommelig med yppig bruk av kroppsspråk og ordforråd hentet fra spansktimene på videregående.
Jeg klarte til slutt å finne frem til studentboligen, hvor jeg ble mott med utfordring nummer to når man bor i Frankrike, nemlig det beryktede Franske byråkratiet. Man kan trygt si at Franskmenns rykte for prosedyrer og skjemavelde kun overgås av realiteten. For å kunne tilkoble meg til trådløst internett på studentboligen min, for eksempel, var det tre forskjellige institusjoner som måtte involveres før jeg kunne få tilgang.
Til tross for disse første utfordringene har jeg klart å finne meg til rette i et nytt land, uten for store vanskeligheter. På overflaten er livet i Frankrike ikke så annerledes fra å leve i Norge, men i hverdagen blir jeg allikevel møtt med annerledesheten som gjør et utenlandsopphold meningsfylt. Det kan være små ting som den søte og lette frokosten som er vanlig i Frankrike, eller litt større ting som den kvasi-religiøse propageringen av Frankrikes ’’republikanske verdier’’. Alle disse opplevelsene er med på å gi en bedre forståelse av verden og det er det utdannelse til syvende og sist handler om.
Studentlivet er selvfølgelig ikke fullstendig uten den viktigste komponenten, nemlig tiden man tilbringer på universitetet. Ettersom dette er mesteparten av dagen i mitt tilfelle, er det en klar fordel at campus er lokalisert i en gammel jesuittskole fra 1600-tallet. Ærverdige omgivelser gir god studielyst og den mer tradisjonelle arkitekturen står i sterk kontrast til det hypermoderne Hongkong som jeg nettopp flyttet fra.
Mitt nye liv i Frankrike er enda i begynnelsesfasen, men alt ligger til rette for at de neste to årene kommer til å bli fantastiske. Rett utenfor døren ligger Paris med sine mange spennende opplevelser.