Hva skjer i Europa?StudierUng i Europa

Student i middelalderbyen Tallinn

Student i middelalderbyen Tallinn

Tallinns gamleby er oppført på Unescos verdensarvliste, turistene strømmer til for å se historiske attraksjoner og for å nyte billig mat og drikke, men hvordan er det å bosette seg som student i denne helgeturdestinasjonen?

Tallinn er hovedstaden i Estland og ligger helt nord i landet, lengst nord på den baltiske halvøya, med kystlinje ut i Finskebukta. Med i overkant av 400 000 innbyggere er ikke Tallinn en storby sett med verdensøyne, men med 1,3 millioner estere å ta av er det en relativt stor by sett med estiske øyne.

I denne lille hovedstaden nord i Baltikum har jeg bosatt meg i en studenthybel i utkanten av sentrum, en standard 1-roms leilighet fra sovjettiden, beliggende i en blokk i autentisk sovjetstil, og blokken har selvsagt en fasade av grå betong. Jeg har bodd i min kjære sovjetblokk i et år nå, og jeg kom nylig tilbake etter sommerferien for å ta fatt på det siste året av min master ved Tallinn University of Technology.

Estland er ikke det landet som ligger lengst fremme i folks bevissthet når man snakker om utenlandsstudier, det ligger vel ikke veldig langt framme i bevisstheten til folk generelt sett. Det kan hende at det ringer noen bjeller når det snakkes om helgeturdestinasjonen Tallinn. Om jeg skulle være uheldig å få hjemlengsel kan jeg alltids ta meg en tur på rådhusplassen i Tallinn, blant middelalderbygninger og innkastere i middelalder kostymer kan jeg få min dose av norsk skravl fra fredagsskulkerne som har tatt seg en langhelg.

Tallinn kan lokke turistene med en middelalderby på Unescos verdensarvliste, verdens eldste fortsatt fungerende apotek og Olavskirken som var verdens høyeste bygning fra 1549 til 1625. De har altså mye gammelt å vise fram, men jeg vil ikke si at tilgangen på gamle ting og attraksjoner var grunnen til at jeg endte opp her, så hvordan ender man opp med å tilbringe to år av sine liv som student i Estland?

Tallinns gamleby har med sine karakteristiske smale gater blitt en turistmagnet.
Tallinns gamleby har med sine karakteristiske smale gater blitt en turistmagnet.

Personlig startet jeg denne reisen i ren desperasjon. Jeg følte meg ikke klar til å ta fatt på det skremmende alvorlige arbeidslivet, og jeg ville heller ikke la sjansen til å «prøve ut» et nytt land gå fra meg. Før jeg havnet her studerte jeg to år i København, og muligheten studier gir deg til enkelt å kunne bo utenlands ga meg mersmak, dette førte til at mitt siste semester i København gikk like mye ut på å surfe på forskjellige universiteters nettsider som det gikk ut på å fullføre avgangsprosjektet mitt.

Til å avgjøre hvor jeg skulle havne etter endt sommerferie som nyutdannet bygningskontruktør satt jeg opp noen enkle kriterier for mitt nye studiested; Det skulle være enkelt å søke, det skulle være billig å bo og leve, og det skulle være litt utenfor boksen, selvfølgelig skulle det også være gratis å studere.

Tallinn University of Technology var en av skolene som oppfylte alle disse kriteriene, de kunne tilby gratis studier, søknadsfrist langt ute i juli uten krav om engelsk språksertifikat og levekostnader på under halvparten av hva det er i Oslo. Derfor var det nettopp her, på deres Design & Engineering master jeg endte opp i fjor høst.

Når jeg stiller meg spørsmålet om jeg gjorde det rette valget med å komme til Tallinn, så svarer jeg hverken ja eller nei, jeg velger heller å svare, «ja, hvorfor ikke?». Jeg kunne kanskje hatt det bedre i Ljubljana, mye verre i Praha eller Lisboa, eller like bra men enda billigere i Vilnius, det vet jeg ikke før jeg har prøvd. Det første året i Tallinn har for meg vært fantastisk, med det jeg tror er den mest underholdene masteren du kan gjøre på et teknisk universitet, mange interessante medstudenter og bekjentskaper og ikke minst, kjennskap til en ny og for mange kanskje ukjent estisk kultur.

Jeg er ikke inne i gamlebyen å ser på det barokke rådhuset, de gamle bymurveggene og det gamle apoteket hver dag, men gjennom å bosette meg her har jeg fått se hva annet enn middelalder kultur denne byen og dette landet har å tilby.

Les mer om studiemobilitet og dine muligheter som student i Europa.

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *