Verdens største folkefest

0 kommentarer
 
 

Nå har tiden igjen kommet for årets høydepunkt for ølentusiaster. Selv om den originale oktoberfest finner sted i München i den tyske delstaten Bayern, har festivalen spredt seg til store deler av verden.

Tradisjonen startet 12 oktober 1810. Da inviterte kronprins Ludwig Münchens innbyggere til fest, for å feire at han hadde giftet seg med prinsesse Therese av Sachsen-Hildburghausen. Feiringen fant sted utenfor byporten, på plassen som nå heter Theresienwiese. Festen ble avsluttet med et hesteløp, som var en så stor suksess at man bestemte seg for å gjenta det året etter.

I 1811 ble et nytt element introdusert. I tillegg til hesteløpet hadde festivalen en hyllest til det bayerske landbruket. Siden den gang har festivalen blitt arrangert hvert år, kun avbrutt av to verdenskriger og en periode med inflasjon. Årets utgave er den 181. i rekken.

Øl i fokus
I dag assosieres oktoberfest hverken med hesteløp eller syd-tysk landbruk. Det som derimot står i fokus er øl, lederhosen og ompamusikk. Først og fremst øl.

Årets oktoberfest startet lørdag 20. september.  Da tappet Münchens borgermester den første ølen, mens han ropete “O’zapft is!” – Den er tappet!

Oktoberfest, skål

Prost! Foto: Ethan Prater, Flickr.

I løpet av de to ukene festivalen pågår konsumeres det rundt 7 millioner liter øl. totalt tilfører oktoberfest over 8 milliarder kroner til næringslivet i München-området.

Drikkingen foregår rundt langbord i store telt som settes opp på Theresienwiese. Ølteltene åpner dørene på morgenen og holder det gående til sent på kvelden. Noen av teltene har så mange som 10.000 sitteplasser, men det fylles likevel raskt opp. Et godt tips er å unngå lørdager, som er de mest folksomme dagene under oktoberfest.

Det er kun tillat å servere øl fra Münchens seks bryggerier, Paulaner, Spaten, Hacker-Pschorr, Augustiner, Hofbräu, og Löwenbräu. Ved siden av ølen serveres det tradisjonell bayersk mat, som pølser og salte kringler.

Verdens største
I løpet av de to ukene er seks millioner mennesker innom teltene på Theresienwiese. Av disse kommer rundt 70 prosent fra Bayern, 15 prosent fra resten av Tyskland og 15 prosent fra andre land. Det høye antallet besøkende gjør oktoberfest til verdens største folkefest.

Dersom du ikke er i München mellom 20. september og 4. oktober trenger du ikke å fortvile – det blir arrangert oktoberfester i alle verdens kriker og kroker. Men dersom du drømmer om å dra på originalen burde du starte planleggingen tidlig, byens hoteller blir utsolgt mange måneder i forveien.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *