Bournmouth, lærling i utlandet

Lærlinger klare for utlandet

0 kommentarer
 
 

– Jeg gleder meg til å bo et annet sted, lære meg bedre engelsk og bli kjent med mange nye mennesker, forteller Karoline Skofsrud. Hun jobber til vanlig som frisørlærling i Brumunddal, men skal i høst være 14 uker i den engelske sørkystbyen Bournemouth.

Som vi tidligere har skrevet skal 34 lærlinger fra Hedmark og Oppland i høst få muligheten til å prøve seg i et annet europeisk land. Internasjonalt Servicekontor (IS), som er et samarbeidsprosjekt mellom de to fylkene, legger til rette for at lærlingene kan få arbeidserfaring fra utlandet.

Støtte fra EU
Siden oppstarten i 2002 har IS gitt flere hundre ungdommer fra Hedmark og Oppland muligheten til å prøve seg som lærlinger i utlandet. Oppholdene blir finansiert med støtte fra EU-programmet Erasmus+, som dekker reiseutgifter, boutgifter og språkkurs for lærlingene.

IS har i flere år vært blant de norske institusjonen som mottar mest støtte til mobilitet av lærlinger. For sitt arbeid har de også fått en sertifisering av SIU, som har ansvaret for å fordele Erasmus-midlene i Norge. Denne sertifiseringen blir gitt til institusjoner som gjennomfører gode mobilitetsprosjekt av høy kvalitet.

Spent på nye oppgaver
En av de 34 som nå skal reise er Karoline Skofsrud fra Brumunddal i Hedmark. I de 14 ukene hun er borte skal hun bo hos en vertsfamilie og jobbe i en frisørsalong i Bournemouth i England. – Jeg regner med at det er litt kulturforskjeller, både i hjemmet og på arbeidsplassen. Jeg pleier å være flik til å tilpasse meg, så jeg håper det kommer meg til gode, sier Karoline om sine forventinger til oppholdet.

– De andre som jobber der virker like som meg selv og mine kolleger hjemme, så jeg håper vi kommer godt over ens og at jeg vil trives. De driver litt med konkurranse frisering, noe som er nytt for meg. Det blir spennende!

Stort personlig utbytte
I tillegg til England sender IS lærlinger til Danmark, Finland, Irland, Italia, Malta, Spania, Tyskland og Østerrike. Før lærlingene starter med arbeidet har de en kort og intensiv periode med språkopplæring.

En viktig målsetting for IS er at lærlingene ved siden av det faglige utbytte får en god personlig erfaring av utenlandsoppholdene. De får oppleve hvordan det er å være langt hjemmefra og de får sett hvordan arbeidsforhold er i andre land. Dette setter deres egen hverdag i perspektiv.

Vi ønsker Karoline og de andre lærlingene lykke til, og håper de får noen lærerike måneder i utlandet.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *