Dagen derpå i Skottland

0 kommentarer
 
 

Spenningen er over, stemmene er talt. Skottland forblir en del av Storbritannia. Likevel er ikke nei-flertallet enden på visa, for nå begynner debatten om en storstilt reorganisering av hele det britiske politiske systemet.

Etter å ha tilbrakt dagene før folkeavstemningen i Edinburgh slår det meg at hvis det ikke hadde vært for god tilgang på meningsmålinger hadde jeg vært overbevist om at Skottland ville stemme ja til uavhengighet. Yes-klistremerkene var overalt, skotter innpakket i Saltire-flagget sang folkesanger på gata, og rett som det er suste det varebiler med digre høyttalere forbi som ropte slagord for et fritt Skottland. Det eneste jeg så til unionistene var en noe eldre dame i Union Jack-buksedress som nærmest hylte «No» til forbipasserende.

I etterpåklokskapens lys er det åpenbart at det har vært mye mer sosialt akseptert å si «Yes, please» enn «No, thanks». Ja-siden har bygget opp en imponerende grasrotkampanje som har engasjert og vært svært synlig. Det er tydelig for meg at de fleste skotter egentlig skulle ønske at de kunne stemme ja, tørre å ta sjansen alene, men har trodd på nei-sidens advarsler og klamret seg til håpet om at det er hold i løftene om mer selvstyre innad i unionen. Det er klart at det er mye lettere å være entusiastisk når du stemmer med hjertet enn med hodet.

Resultatet skottene i dag våknet til kan ved første øyekast virke som en støtte for status quo, men det er det absolutt ikke. Opprinnelig ønsket den skotske regjeringen at et tredje spørsmål skulle være med i avstemningen, et alternativ kalt «devo max» (fullt selvstyre utenom utenriks- og forsvarspolitikk). Dette alternativet hadde stor støtte i befolkningen, men fikk ikke tilslutning av den britiske regjeringen i London som trodde at et ja-/nei-spørsmål ville la dem vinne nesten på walkover. Da det i september ble klart at nasjonalistene for første gang ledet på meningsmålingene ble det fort gjengs oppfatning i London om at nå brenner det virkelig på dass. Partilederne fra de tre store partiene hev seg rundt i et desperat forsøk på å overtale skottene ved å tilby en massiv overføring av myndighet til det skotske parlamentet, hvis de stemte nei. Det er all grunn til å tro at en stor del av nei-stemmene stemte slik de gjorde akkurat på grunn av disse lovnadene.

Tiden vil vise om det blir økt selvstyre for Skottland, og ikke minst for Wales, Nord-Irland og de engelske regionene. Folkeavstemningen i Skottland har satt i gang en diger debatt om hvordan det britiske politiske systemet skal fungere i fremtiden. David Cameron sa i sin tale i morges at tiden nå er inne for å se få løst disse spørsmålene for alle deler av Storbritannia. Det eneste som er sikkert er at det blir spennende å følge med på fortsettelsen.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *