Nasjonaldag i Sverige

2 kommentarer
 
 

6. juni ferier Sverige sin nasjonaldag, men det har ikke alltid vært en dag som står særlig høyt i fokus hos våre naboer i øst.

Faktisk er det sånn at det ikke er lenge siden Sverige var ett av få land uten en offisiell nasjonaldag. Først i 1983 fikk den status som nasjonaldag, og ikke før i 2005 ble det en offentlig høytidsdag.

Men hendelsene som gjorde akkurat denne dagen til nasjonaldag i Sverige startet for mange hundre år siden. 6. juni i 1523 ble Gustav Vasa valgt til Konge av Sverige, samtidig som Kalmarunionen, som omfattet Danmark, Island, Norge og deler av Finland og Sverige, ble oppløst. Gustav Vasa hadde ledet et opprør mot den danske kongen Christian II, som og kontrollerte Kalmarunionen. Opprøret var vellykket og Sverige ble selvstendig. Dette blir sett på som utgangspunktet for det moderne Sverige.

Men det stopper ikke her. 6. juni 1809 introduserte Sverige nye lover som dannet fundamentet for en ny grunnlov. Blant de nye lovene var maktfordelingsprinsippet.

Etter hvert som tiden gikk ble det nødvendig med en mer moderne grunnlov i Sverige. Den ble vedtatt 6. juni 1973, og tråde i kraft året etter. Den nye grunnloven gjorde Sverige til et konstitusjonelt monarki.

Men på tross av at svenskene har en hel del å feire på sin nasjonaldag er det fremdeles sånn at feiringene er ganske moderate. Mange svensker har ikke noe spesielt forhold til 6. juni. Den store festdagen i Sverige kommer først noen uker senere, da det er midtsommer.


2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *