Reiser som lærling fra Brumunddal til Bournemouth

0 kommentarer
 
 

I løpet av 14 uker i høst vil 34 lærlinger fra Hedmark og Oppland få muligheten til å prøve seg i et annet europeisk land. I tillegg til det faglig utbytte er det en unik mulighet til å utvikle nye sider ved seg selv.

Siden 2002 har Internasjonalt Servicekontor (IS) gitt lærlinger fra Hedmark og Oppland muligheten til å ta deler av lærlingtiden i et annet europeisk land. De som reiser ut er som regel andre års lærlinger, noe som vil si at de har to år i videregående og ett år i lærebedrift bak seg.

I høst skal 34 unge få muligheten til å jobbe 14 uker i et annet land i Europa. Oppholdene blir finansiert med støtte fra EU-programmet Erasmus+.

Fra Brumunddal til Bournemouth
– Jeg håper å lære masse! Både om meg selv, språket, kulturen, yrke mitt og hvordan det er å bo i et annet land, sier Karoline Skofsrud, som er en av de IS skal sende ut. Hun jobber som frisør i Brumunddal i Hedmark, og skal til høsten være i kystbyen Bournemouth i England, et land hun har vært i flere ganger tidligere

– England var førstevalget mitt, og jeg ble veldig glad for at jeg får dra dit. Jeg har vært der flere ganger, og forelsket meg gang på gang. Jeg gleder meg til å måtte snakke engelsk og bo i England.

I tillegg til England skal IS sende lærlinger til Malta, Tyskland, Italia, Spania, Danmark og Irland.

Blir mer selvstendige
Med 14 uker i et fremmed land sitter ikke lærlingene bare igjen med en faglig erfaring, de får også et stort personlig utbytte av oppholdet.

– De som reiser ut blir mer modige, reflekterte og selvstendige. 14 uker i et annet land er som flere år her hjemme. Ting de har tatt for gitt tidligere og ikke tenkt over, får en annen betydning, sier Hege Brekke som er rådgiver i IS.

De unge lærlingene får også oppleve hvordan arbeidsforholdene er i andre land. På tross av at den materielle standarden ikke er like høy overalt, er det mange som får prøvd seg på oppgaver som de ikke ville gjort om de ble hjemme i Norge.

Det er ikke bare lærlingene som drar nytte av oppholdet. Brekke kan fortelle at også arbeidsgiverne er fornøyde. – Lærlingene vi sender viser høy kompetanse. Mange utenlandske bedrifter må ta inn ufaglært arbeidskraft, og da er de takknemlige for å få kvalifiserte lærlinger fra Norge.

Vi ønsker lærlingene lykke til, og håper de får spennende og lærerike utenlandsopphold!


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *