Hva skjer i Europa?

Surf smartere i sommer

Surf smartere i sommer

Regninga blir fort høy om du ikke tenker over mobilvanene når du er i utlandet. Med noen enkle grep kan du beskytte deg mot dette.

Å surfe på mobilen i utlandet har lenge vært uforholdsmessig kostbart. Takket være nye lover fra EU ser det nå ut til at det kan være en saga blott. Men enda kan det være lurt å ta noen forhåndsregler før man skal ut på reise.

Makspriser i EU fra 1. juli
I EU og EØS ble det 1. juli introdusert nye makspriser på mobiltjenester. Å ringe skal ikke koste mer enn 1,96 kroner i minuttet, og ikke mer enn 0,51 kroner for å ta imot en samtale. Maksprisen for å sende SMS skal være 0,62 kroner, å motta SMS skal være gratis. For datatrafikk skal det ikke koste mer enn 1,67 kroner per megabyte.

Frem til nå har Telenor og Netcom tatt 4,23 kroner per megabyte. Chess, OneCall og Talkmore holder seg allerede gått under grensen, med 0,99 kroner per megabyte. For Tele2s kunder koster hver megabyte 1,99 koner.

Det er også innført et tak som sikrer at det totale forbruket ditt ikke kan overstige 500 kroner i måneden. Hvis du vil bruke mer enn dette må du sende en SMS til operatøren din.

Tegn lokalt abonnement
Nytt fra 1. juli er det også at du kan tegne et lokalt abonnement i alle EU-land du drar til, men fremdeles bruke ditt norske nummer. Er du innom flere land på reisen kan du opprette et abonnement i hvert land. Telefonen vil bytte operatør av seg selv hver gang du krysser grensene, men alltid med det samme nummeret.

Det kan være mye penger å spare på å orientere seg litt på forhånd, spesielt ved lengre reiser. Undersøk hvilken operatør i landet du skal til som passer dine behov best.

Surfepakker
Det er også mange operatører som tilbyr datapakker, der man betaler en makspris for en viss datamengde. Pakkenes størrelse og varighet varierer fra operatør til operatør. Det som er felles er at disse ofte er billigere enn å surfe fritt. Skal du på kortere turer kan det være greit med en slik løsning.

Telenor har en dagspakke på 40 megabyte som koster 29 kroner, og ukespakke på 300 megabyte for 199 kroner. Pakkene må du bestille selv.

Har du Netcom blir surfepakkene aktivert av seg selv. De har heller ingen minstepris. Du slipper derfor å betale for ubrukt data. Netcom sine dagspakker er på 20, 50 og 100 megabyte, og koster henholdsvis 20, 40 og 60 kroner.

Tele2 har kun ukespakker. De tilbyr en pakke på 50 megabyte for 39 kroner og en på 150 megabyte for 99 kroner.

Hverken Chess, OneCall eller Talkmore tilbyr surfepakker.

Reiser man utenfor EU gjelder det andre regler, og prisene er høyere.

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *